Crnogorski poslodavci sve više traže nekvalifikovane radnike

Poslodavci u Crnoj Gori u periodu januar-jun ove godine tražili su 18.025 radnika, ali sve manje oglašavaju radna mjesta za nezaposlene sa fakultetskom diplomom i srednjom školom dok raste broj radnih mjesta za koje je potrebna samo osnovna škola.

U odnosu na isti period lani, prema polugodišnjem izvještaju Zavoda za zapošljavanje, broj oglašenih slobodnih mjesta veći je samo za 27 ili 0,15 odsto. Poslodavci su tražili 7.624 nekvalifikovanih ili polukvalifikovanih radnika što je za 781 više nego u istom periodu prošle godine. Broj slobodnih radnim mjesta na kojima se traže nekvalifikovani ili polukvalifikovani radnici 42,3 odsto od ukupnog broja oglašenih radnih mjesta. U istom periodu prošle godine njihov procenat iznosio je 38 odsto.

Sa diplomom srednje škole trećeg, četvrtog i petog stepena stručne spreme poslodavci su tražili 7.972 radnika što je za 322 manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Potreba za srednjoškolcima sada čini 44,2 odsto svih slobodnih radnih mjesta, dok je u istom periodu lani taj procenat bio 46 odsto.

Crnogorski poslodavci su ove godine tražili 2.429 radnika sa višom školskom spremom šesti, sedmi i osmi stepen stručne spreme. U odnosu na isti period prošle godine sada su bila otvorena 432 radna mjesta manje za visokoškolce. Broj slobodnih radnih mjesta za nezaposlene sa fakultetom činio je 13,5 odsto ukupnog broja. Godinu ranije taj procenat bio je 15,9 odsto.

Broj slobodnih radnih mjesta za visokoškolce sada je tri puta manji nego za nekvalifikovane i polukvalifikovane radnike. Mogući razlog za smanje broja slobodnih radnih mjesta sa fakultetski obrazovane je u tome što je ove godine, zbog mjera Vlade, zaustavljen trend zapošljavanja u javnom sektoru gdje se većinom traži ovaj obrazovni kadar.

Od ukupnog broja prijavljenih slobodnih radnih mjesta u svega 872 ili 4,84 odsto poslodavci su nudili radni odnos na neodređeno vrijeme, dok je 10.908 ili 60,52 odsto oglašenih radnih mjesta predviđen radni odnos na određeno vrijeme. Na 145 slobodnih mjesta su traženi pripravnici, a u 6.041 slučaju traženi su sezonski radnici. Broj slobodnih radnih mjesta na sezonskim poslovima je veći za 400 u odnosu na isti period lani. Na ostale vrste radnog angažovanja odnosilo se 59 radnih oglašenih radnih mjesta.

Najviše prijavljenih slobodnih radnih mjesta za ovih šest mjeseci bilo je u turizmu i ugostiteljstvu 5.758, a zatim slijede administrativne, pomoćne i uslužne djelatnosti sa 2.857 radnih mjesta, pa trgovina u kojoj je traženo 1.913 radnika. Na ova tri sektora odnosi se 58 odsto raspisanih slobodnih radnih mjesta.

Zatim slijede obrazovanje sa 1.165 slobodnih radnhmjestom, zdravstvo sa 828, građevinarstvo sa 807, ostale usložne djelatnosti 610, stručne naučne djelatnosti 552 slobodna radna mjesta…

U prerađivačkoj industriji tražena su 492 radnika, što je pad za 50 radnih mjesta u odnosu na isti period lani. Ova industrija, nekada veoma razvijena u Crnoj Gori, sada čini 2,7 odsto slobodnih radnih mjesta. U rudarstvu za ovih šest mjeseci nije oglašeno nijedno radno mjesto. U državnoj upravi tražena su 472 radnika što je za 233 manje nego u istom periodu lani.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

Check Also

Bivši vlasnik Kombinata aluminijuma izgubio još jedan spor

Vrhovni sud odbio je zahtjev En plus grupe za reviziju sudskog postupka u kojem je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *