Trump odložio susret s premijerkom Danske jer ona ne želi da proda Grenland

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Trump danas je objavio kako je odložio susret s danskom premijerkom jer ona nije zainteresovana za njegovu ponudu za kupovinu Grenlanda.

“Danska je veoma posebna država s nevjerovatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen da nije zainteresovana da pregovara o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dvije nedjelje”, napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Američki predsjednik je tokom vikenda potvrdio medijske natpise da je njegova vlada zainteresovana za kupovinu tog rijetko naseljenog, najvećeg ostrva na svijetu.

Grenland je većinom nezavisan, no Danska upravlja njegovom spoljnom, odbrambenom i monetarnom politikom. I Danska i Grenland su odmah odbacili Trumpov predlog.

“Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mislio ozbiljno”, kazala je danska premijerka Mette Frederiksen o ponudi.

Američki predsjednik je potom na Twitteru objavio fotomontažu svog hotela na tom ostrvu s komentarom: “Obećavam da neću ovo napraviti na Grenlandu”, a u srijedu je na Twitteru zahvalio danskoj premijerki jer je svojom iskrenošću uštedjela puno vremena SAD-u i Danskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *