Promenada od Staroga grada do Rafailovića biće novo obilježje Budve

Dodajte komentar
Budva

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Opštinom Budva u septembru će raspisati međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje šetališta Budva-Bečići.

Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu, koji će u potpunosti izmijeniti izgled Budve i promenadu dugu pet kilometara od Starog grada do Rafailovića. Sadašnji izgled ovih promenada nimalo nijesu reprezentativni, a zbog brojnih privremenih lokacija, Budva je godinama unazad postala sinonim za vašarište.

„Tema konkursa će biti idejno rješenje promenade duž Slovenske plaže u Budvi i bečićke plaže, kao i njihova veza kroz poluostrvo Zavala sa ukrsnicama promenade sa pristupnim saobraćajnicama prema obali i moru. Pored pješačko-rekreativne, promenada treba da ima i funkciju ulice za dostavna i interventna vozila. Za kompletno rješenje uređenja promenade, treba uraditi i idejno rješenje rasvjete, urbanog mobilijara, posebno uređaja/opreme za sakupljanje otpada. Dužna šetališne zone koju treba obuhvatiti iznosi oko pet kilometara“, rečeno je „Vijestima“ u Službi za odnose sa javnošću JP „Morsko dobro“.

U Javnom preduzeću ističu da u poslednjih 30 godina, koje su obilježili opšta društvena kriza u bivšoj Jugoslaviji i bum u izgradnji i prometu nekretnina, duž budvanske rivijere je izgrađeno više objekata nego u dotadašnjoj istoriji.

„Rast naselja sa izuzetno dinamičnom izgradnjom više je pratila briga za profitom nego osjećaj urbanističkog reda i potrebe za očuvanje ambijentalnih vrijednosti i uređenje javnih prostora. Obala – Slovenska i bečićka plaža i šetalište uz nju, su javni prostor koji je recepijent turističkih djelatnosti i gradskih funkcija. Upravo ova zona, prepoznaje se kao najprometniji dio opštine u večernjim satima, a značajan dio ponude koji se godinama prostirao ovom zonom ocjenjivan je često kao onaj segment koji devalvira nivo kvaliteta turističkog proizvoda“, navode u Javnom preduzeću.

Projektnim rješenjem tog infrastrukturnog segmenta, koje se zahtijeva konkursom, kako pojašnjavaju u „Morskom dobru“, država pretenduje da „kreira odgovarajuće okruženje za međuzavisan rast imidža destinacije i potencijal za njenu dalju promociju, ali i atraktivan prostor za nove preduzetničke aktivnosti“.

Nagradni fond 60.000 eura

Vrednovanjem konkursnih radova, kako ističu u „Morskom dobru“ baviće se međunarodni žiri od sedam članova.

„Predviđen je nagradni fond u ukupnom iznosu od oko 60.000 eura, dok će broj i iznos pojedinih nagrada biti definisan u raspisu konkursa. Način dostavljanja konkursnih radova, kao i ostali relevantni detalji, biće saopšteni takođe u raspisu konkursa“, navode u Javnom preduzeću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *