Konkurencija protiv Netfliksa: Na pomolu rat cijena

Dodajte komentar

U poređenju s gotovo sto godina istorije kompanije Volt Dizni, Netfliks se sa svojom 21-om godinom može smatrati početnikom u svijetu šou-biznisa. Pa ipak, ta firma je sa svojih 150 miliona pretplatnika neprikosnoveni kralj platforme budućnosti: onlaj-videostriminga.

Najveći konkurent Netfliksu je internet-svaštar Amazon sa 100 miliona mušterija. Tu je i Gugl sa kanalom Jutjub koji doduše može da se pohvali sa više od 1,3 milijarde korisnika, ali oni ne plaćaju mjesečnu pretplatu kao što je to slučaj s Netfliksom i Amazonom.

Konkurencija dolazi

Na unosnom tržištu onlajn-striminga je još nekoliko velikih igrača poput HBO ili Hulu, ali bi od sledeće godine konkurencija mogla znatno da ojača. U igru se ubacuje i telekomunikaciona kompanija AT&T koja je nedavno kupila medijsku kompaniju Tajm Vorner, a u njenom vlasništvu je već striming HBO i HBO Now.

I džin Dizni na tržište striminga ulazi preko kompanija koje već posjeduje kao što je Hulu. No nedavnom kupovinom medijskog koncerna 21st Century Fox, kolekcija filmova dodatno se proširila. Dizni početkom septembra uvodi svoj servis pod nazivom Disney Plus.

U biznis sada ulaze i kompanije poput Epla (Apple) koji na jesen u 100 zemalja svijeta pokreće svoj servis Apple TV Plus. Kako bi privukao što više pretplatnika, Epl je za ekskluzivne produkcije pridobio zvijezde poput Opra Vinfri, Dženifer Aniston i Riz Viterspun.

Striming potiskuje klasični TV

I dok je upotreba striminga u stalnom porastu, klasični TV je u fazi povlačenja. Većina korisnika u SAD čak i klasične TV-formate poput vijesti prati preko striming-servisa. Američko preduzeće za analizu medijskog tržišta Reportlinker vrijednost tržišta onlajn-striminga procjenjuje na 125 milijardi dolara. Samo u SAD pretplatnici mjesečno na striming-servise potroše dvije milijarde dolara. Prosječan Amerikanac nedjeljno na gledanje serija i filmova preko striminga potroši isto vremena kao i na radnom mjestu.

U Njemačkoj i Evropi je korišćenje striminga slabije, ali je u stalnom porastu. Prema istraživanju njemačkog javnog servisa ARD/ZDF, 60 odsto građana barem jednom nedjeljno konzumira pokretne slike preko striminga.

Osim mnogih prednosti striminga prema klasičnom TV-u, poput programa koji nije isprekidan reklamama ili individualnog određivanja vremena gledanja, korisnici ističu u kvalitet programa koji je bolji u poređenju s klasičnim TV-om.

Tome doprinose i sopstveni sadržaji od kojih su neki već ušli u istoriju masovnih medija poput Netfliksovih produkcija „Kuća od karata“ ili „Čudnije stvari“ (Stranger Things). Tu je naravno i HBO s fenomenom zvanim „Igra prijestola“ (Game of Thrones).

Dizni u trku ulazi sa sopstvenim produkcijama poput serijala filmova „Ratovi zvijezda“ ili animiranim filmovima produkcije Piksar. Istovremeno, Dizni Netfliksu neće da produži prava za prikazivanje svojih sadržaja. Ali to će Dizniju donijeti i gubitke, jer mu je Netfliks godišnje uplaćivao više od 300 miliona dolara.

Da li je na pomolu rat cijena?

Poznavaoci prilika vjeruju da bi nova konkurencija mogla da rezultira i ratom cijena. I dok Netfliks u međuvremenu za najpovoljniju pretplati traži ne osam nego devet dolara, Dizni u igru ulazi pretplatom od sedam dolara mjesečno. Netfliksu su novi prihodi preko potrebni kako bi novim produkcijama nadoknadio odlazak filmova iz Diznijeve ponude.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *