Burić dobio dozvolu da gradi hotel pored RTCG

Dodajte komentar

Preduzeće “Socijeta Italo Montenegrina Investimenti”, čiji je predsjednik Odbora direktora Žarko Burić, dobilo je Urbanističko tehničke uslove (UTU) da gradi na mjestu gdje je još 2006. godine postavljen kamen temeljac za hotelski kompleks iza zgrade Radiotelevizije Crne Gore (RTCG).

Kako je navedeno u UTU, na parceli od gotovo 14.500 metara kvadratnih na atraktivnoj lokaciji koja je u vlasništvu Glavnog grada, predviđena je izgradnja hotela do pet spratova sa 400 ležajeva, a čija visina ne smije da pređe krovni vijenac zgrade Javnog servisa.

Iz Glavnog grada i od Burića “Vijesti” ni jesu mogle da saznaju kada će započeti izgradnja hotela, odnosno kako će biti zaštićeni državni interesi.

Izgradnja hotela, što je započela italijanska kompanija “Bolići investment”, trebalo je da bude gotova 2012. godine, ali za luksuzni kompleks su samo iskopani temelji.

Glavni grad, na čijem čelu je tada bio gradonačelnik Miomir Mugoša, sklopio je posao sa italijanskom firmom o izgradnji luksuznog hotela. Dogovor je bio da grad kupi zemljište za skoro pet miliona eura, plati milion za eksproprijaciju i oslobodi firmu komunalija, što je i urađeno. Italijanski partneri, po ugovoru, trebali su za uzvrat da sagrade luksuzni hotel površine oko 70.000 metara kvadratnih.

Glavni grad i italijanska kompanija Bolići formirali su tada radi izgradnje zajedničku kompaniju Socijeta Italo Montenegrina Investimenti.

“Socijeta Italo Montenegrina Investimenti”, prema centralnom registru Privrednog suda osnovana je 2006. godine, a sjedište je sada u biznis centru u hotelu Hilton, čiji je vlasnik Burić.

Burić je ranije potvrdio da je sa Glavnim gradom preuzeo preduzeće “Sosijeta Italo Montenegrina Investmenti te da će se na zemljištu iza RTCG sigurno graditi.

Izvršni direktor preduzeća sada je Tatjana Stanišić, a članovi Odbora direktora osim Burića su Danilo Rakočević i Dragan Mihailović.

U ime Glavnog grada ranije je predstavnik u firmi bio Zoran Erceg, a Italijane su zastupali Paolo i Mario Bolići.

Kao potencijalni investitor izgradnje hotela kod RTCG ranije se pominjao konzorcijum firmi sa kojima je bio povezan počasni generalni konzul Crne Gore u Libanu, dr Marvan Pol Kebe.

Ugovor sa ranijim investitorom sklopljen još 2005. godine

Ugovor o izgradnji hotela iza RTCG sklopljen je još 2005. godine, a potpisali su su ga tadašnji direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Goran Vuletić i predstavnik italijanske firme Paolo Bolići.
Nekadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša više puta je istakao da je nezadovoljan odnosom Italijana prema toj investiciji i najavljivao da će zbog toga raskinuti ugovor. Predviđeno je bilo da Glavni grad i strani partner dobiju status akcionara.

Nakon toga, kao potencijalni investitor pominjan je počasni generalni konzul Crne Gore Pol Kebe, koji je sa predstavnicima Glavnog grada razgovarao prije nekoliko godina o tom projektu, ali prema informacijama firmi koje je zastupao su ipak odustale od toga posla.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *