Addiko Bank AD Podgorica objavila rezultate za prvu polovinu 2019. godinu: Profit 1,6 miliona eura

Addiko Bank AD Podgorica dio Addiko Grupe, banka specijalizovana za poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima, zabilježila je u prvoj polovini godine jedan od najboljih rezultata od početka transformacije.

U prilog  tome ide činjenica da rezultat nakon oporezivanja iznosi 1,6 miliona eura, što je rast od 29% u odnosu na isti period prošle godine. Time je još jednom potvrđena veza između  uspješne primjene poslovnog modela fokusiranog na ključne semente poslovanja sa stanovništvom, malim i srednjim preduzećima i stabilne pozicije koju banka ima na  crnogorskom finansijskom tžištu.

Ključni pokretači unapređenja povezani su sa rastom u segmentu stanovništva koji bilježi rast bruto kredita od 11% u odnosu na isti period prošle godine. Kao rezultat toga, neto kamatna marža sa 3,4%, koliko je iznosila u prvoj polovini prošle godine, bilježi rast od 4,2% u prvoj polovini ove godine.

U isto vrijeme, koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 14,7% (14,0% na kraju prošle godine) i to je značajno iznad zakonom propisanog minimuma.

Ovakav uspjeh temelji se na konceptu straightforward bankarstva, troškovnoj efikasnosti koja je realizovana kroz digitalizaciju, a sve sa ciljem pojednostavljenja poslovnih procesa, jasne komunikacije i pružanja jednostavnih proizvoda i usluga kojima Addiko banka izlazi u susret svakodnevnim potrebama klijenata u Crnoj Gori.

Izuzetno sam ponosan što je za nama još jedan uspješan period u kojem je Addiko Bank u Crnoj Gori ostvarila rezultat nakon oporezivanja od EUR 1,6 miliona, što predstavlja kontinuirani napredak u poslovanju. Dodatno, vrlo sam zadovoljan naprednomi implementacijom strategije Addiko Grupe, što je vidljivo i u našoj vodećoj poziciji u poslovima sa stanovništvom u Crnoj Gori. Štaviše, čast je biti dio bankarske grupe koja je izlistana na berzi, čime je potvrđeno postojanje potrebe za specijalizovanom bankom koja u odnosu na univerzalne banke ima jednostavan i fokusiran model kojim stanovništvu i malim i srednjim preduzećima nudi pogodnosti i efikasnost. Nastavićemo putem transformacije i uvođenja inovacija kojima ćemo našim klijentima pružiti brzu i kvalitetnu uslugu i moderno korisničko iskustvo“, izjavio je Christoph Schoen, glavni izvršni direktor Addiko Bank AD Podgorica.

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

One comment

  1. hahahahaha

    Đače se naljutio na učitelja i zaštitnika, pa se hvali tamo gdje nema mjesta pohvaljivanju jer se na ovom tržištu pokazao slabašniji od lokalaca poslušnika, dok je ostao u vlasništvu naše politike

Leave a Reply

Your email address will not be published.