NLB na zahtjev Evropske komisije mora prodati NLB Vita

Nova ljubljanska banka će, na zahtjev Evropske komisije, zbog nepravovremene privatizacije morati da proda životno osiguranje NLB Vita, to se može učiniti neformalno. NLB to ne komentariše, piše ljubljansko Delo.

Najveća slovenačka banka, koja je vlasnica polovine NLB Vita, trebala bi prodati osiguravajuće društvo zajedno s KBC Osiguranjem, drugim vlasnikom ovog zajedničkog društva. Prodaja NLB Vita trebao bi biti porez koji će banka morati da plati jer vlada Mira Cerara nije uspjela na vrijeme prodati 75 posto NLB-a, na što se država obavezala kad je banka sanirana. U proljeće 2017. godine Cerarova vlada, neposredno prije završetka prve javne ponude dionica banke putem Londonske i Ljubljanske banke, odlučila je obustaviti prodaju. Izjavila je da cijenu dionicu snižava rizik hrvatskih presuda zbog prenesenih depozita štediša Ljubljanske banke.

Vlada je tada pregovarala o odgodi privatizacije banke u Briselu, koju je zemlja lani prodala u procentu od 65 posto, a desetinu ove godine. Međutim, zbog kašnjenja, Evropska komisija očito zahtijeva prodaju NLB Vita.

Prošle je godine društvo NLB Vita ostvarilo 8,3 miliona eura neto dobiti i 76,9 miliona eura bruto premije, što je devet posto više u odnosu na prošlu godinu.  Od toga, 73,1 miliona eura bilo je od premija životnog osiguranja.
Krajem prošle godine imalo je tržišni udio od 14,6% u klasičnom životnom osiguranju.

“Obaveza o prodaji NLB Vite i dalje je na snazi. Dalje korake ili aktivnosti na ispunjenju ove obaveze ne komentarišemo”, saopšteno je iz NLB.

Check Also

Lidl stiže u Makedoniju

Njemački trgovački lanac Lidl zainteresovan je za ulazak na tržište Sjeverne Makedonije, piše InStore Skopje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *