Kako je propala aukcija za najskuplji automobil svih vremena (video)

Aukcijskim kućama rijetko kad se potkrade neka greška, međutim ono što se zbog neusklađenosti dogodilo poznatoj aukcijskoj kući Sotbi verovatno je najveći propust ikada.

Velika greška omakla im se upravo prilikom prodaje najskupljeg automobila svih vremena, Porsche Type 64.

Prije svega, umjesto najavljivane početne cijene od 20 miliona dolara, aukcija je startovala s 30 miliona dolara. Međutim, početni iznos nije bio najveći problem tog dana.

Nakon što je cijena vrtoglavo počela da raste i kad je dosegla konačnih 70 miliona dolara, na ekranu se odjednom prikazao iznos od 17 miliona dolara, prenosi Novac.hr.

Do ove do sada neviđene greške došlo je zbog naglaska voditelja aukcije. Naime, operater ekrana pogrešno je čuo voditelja aukcije, i unio je 30 miliona umesto 13, 40 umjesto 14, i tako dalje.

U tom trenutku, svi zainteresovani kupci počeli su mahnito da viču i da napuštaju prostoriju, a dugoočekivana aukcija je u tom trenutku prekinuta.

Naime, Porsche Type 64 poznati je sportski model automobila koji je proizveden pre početka Drugog svjetskog rata, a danas je jedini preostali primjerak na tržištu.

Check Also

Šansa za jačanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana

Za mnoga preduzeća iz šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) izvoz predstavlja jedan od načina za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *