Slovenački startap za proizvodnju medicinskog kanabisa prikuplja novac na londonskoj berzi

Startap Freyherr International u vlasništvu tri Slovenca ponudio je prvi put akcije na londonskoj berzi (NEX Exchange Growth) u namjeri da prikupi 5,5 miliona eura koje će, između ostalog, uložiti u otvaranje pogona za preradu kanabisa u Južnoj Evropi. Dio novca uložiće i u kupovinu nove opreme za poboljšanje procesa ekstrakcije i destilacije, čime će dobiti 99 odsto čistoće kanabinoida.

Kompanija već uzgaja kanabis na 20 hektara u Sloveniji, i proizvodi ekstrakte koji se mogu koristiti u medicini, kozmetici i industriji prehrambenih dodataka. I u Sjevernoj Makedoniji od 2016. ima dva hektara zemljišta za gajenje kanabisa s visokim sadržajem THC-a za upotrebu u farmaceutskoj industriji.

Freyherr ima tri ćerke firme u Sloveniji (Freyherr, Freyherr Pharma i Patron) koje su uključene u razvoj i proizvodnju ekstrakata industrijske konoplje. Riječ je o manjim kompanijama koje su prošle godine zajedno ostvarile 1,65 miliona eura prihoda i zapošljavale šest ljudi.

Najveći deoničari su Slovenci Luka Freyer (28,5%), Tomaž Frelih (27,7%) i Eva Tavčar Benkovič (14%).

Startup Freyherr član je član strateškeg razvojno-inovacijskog partnerstva (Srip) Zdravlje-medicina, koji kofinansira država, a čiji cilj je udruživanje kompanija u tom sektoru.

Slovenačka kompanija biće jedan od prvih proizvođača kanabisa čijim akcijama će se trgovati na londonskoj berzi.

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *