Slovenački startap za proizvodnju medicinskog kanabisa prikuplja novac na londonskoj berzi

Dodajte komentar

Startap Freyherr International u vlasništvu tri Slovenca ponudio je prvi put akcije na londonskoj berzi (NEX Exchange Growth) u namjeri da prikupi 5,5 miliona eura koje će, između ostalog, uložiti u otvaranje pogona za preradu kanabisa u Južnoj Evropi. Dio novca uložiće i u kupovinu nove opreme za poboljšanje procesa ekstrakcije i destilacije, čime će dobiti 99 odsto čistoće kanabinoida.

Kompanija već uzgaja kanabis na 20 hektara u Sloveniji, i proizvodi ekstrakte koji se mogu koristiti u medicini, kozmetici i industriji prehrambenih dodataka. I u Sjevernoj Makedoniji od 2016. ima dva hektara zemljišta za gajenje kanabisa s visokim sadržajem THC-a za upotrebu u farmaceutskoj industriji.

Freyherr ima tri ćerke firme u Sloveniji (Freyherr, Freyherr Pharma i Patron) koje su uključene u razvoj i proizvodnju ekstrakata industrijske konoplje. Riječ je o manjim kompanijama koje su prošle godine zajedno ostvarile 1,65 miliona eura prihoda i zapošljavale šest ljudi.

Najveći deoničari su Slovenci Luka Freyer (28,5%), Tomaž Frelih (27,7%) i Eva Tavčar Benkovič (14%).

Startup Freyherr član je član strateškeg razvojno-inovacijskog partnerstva (Srip) Zdravlje-medicina, koji kofinansira država, a čiji cilj je udruživanje kompanija u tom sektoru.

Slovenačka kompanija biće jedan od prvih proizvođača kanabisa čijim akcijama će se trgovati na londonskoj berzi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *