Ova i prošla godina među najuspješnijim u istoriji Elektroprivrede

1 komentar

Ova i prošla godina među najuspješnijim su poslovnim godinama u istoriji Elektroprivrede Crne Gore, a ulaganjem više stotina miliona eura u izgradnju novih, te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora, u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti objekata, kazao je izvršni direktor EPCG Igor Noveljić.

Elektroprivreda Crne Gore obilježava 109 godina postojanja i uspješnog rada u jeku velikog investicionog zamaha.

“Ulaganjem više stotina miliona eura u izgradnju novih te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti, produžiti životni vijek i pogonska spremnost i pouzdanost u radu postojećih objekata, smanjiti energetski deficit i obezbijediti sigurno snabdijevanje kupaca. Time ćemo spremno dočekati i potencijalne nove snabdjevače i sačuvati lidersku poziciju EPCG na domaćem energetskom tržištu, ali i napraviti značajan iskorak i na tržište regiona”, ističe Noveljić.

Navodi da su tekuća i prošla, 2018. godina, među najuspješnijim poslovnim godinama u istoriji kompanije.

“U dinamičnoj 2018, EPCG grupa (EPCG, CEDIS i RUP) ostvarila je oko 60 miliona neto dobiti i u budžet države, po osnovu poreza, prireza, naknada i drugih obaveza, kao i dividende, uplatila ukupno oko 100 miliona eura. Takođe, EPCG je otkupila i vlasnički udio italijanske A2A u vrijednosti od 66 miliona. Na kraju pokrenuli smo i investicioni ciklus kojim želimo da obezbijedimo visoku pogonsku spremnost i pouzdanost u radu energetskih postrojenja i, u konačnom, sigurnost u snabdijevanju svih kupaca električne energije”, istakao je Noveljić.

I dok se ozbiljni investicioni zahvati izvode na revitalizaciji i modernizaciji hidroenergetskih kapaciteta EPCG znatna sredstva investira i u termo-energetski kompleks u Pljevljima.

Počela je rekultivacija deponije na Maljevcu, vrijedna oko 20 miliona eura, do kraja godine trebalo bi da bude potpisan i ugovor o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg termo bloka zašta je opredijeljeno oko 45 miliona eura, a u RUP-u intezivno rade na nabavci nove opreme,

“Realizacijom ovih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu. Izgradićemo i izvor toplote za grijanje grada i donirati još oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda. Raduje me i činjenica da smo kupovinom RUP-a postigli željeni sinergetski efekat, jer sasvim je izvjesno da će Rudnik već u prve dvije godine poslovanja u okviru EPCG grupe ostvariti neto dobit na nivou polovine sredstava uloženih u akviziciju vrijednu oko 35 miliona eura”, ocijenio je Noveljić.

Podsjetimo, Ministarstvo ekonomije dodijelilo je ovoj kompaniji oko 200 miliona eura vrijednu izgradnju solarne elektrane na Briskoj Gori.

“Uradili smo i Idejni projekat za buduću HE “Komarnica”, a poslije uspješno završene modernizacije, u eksploataciji će do kraja godine, ponovo biti i dvije male hidroelektrane: “Glava Zete” i “Slap Zete” koje posluju u okviru zajedničke kompanije sa norveškim NTE, “Zeta energy”, kazao je Noveljić.

Ukoliko Skupština akcionara, krajem avgusta, da zeleno svjetlo, EPCG će potpisati i ugovor o razvoju vjetroparka na Krnovu, vrijedan 60 miliona eura.

“U septembru nas očekuje i zaključivanje ugovora sa Kfw bankom vrijednog 35 miliona eura, za modernizaciju HE Perućica u koju će, u naredne tri godine, ulaganja premašiti 60 miliona eura, dok je u HE Piva uveliko u toku rekonstrukcija agregata i modernizacija elektro-mašinske opreme po ugovorima vrijednim 15 miliona eura”, naveo je Noveljić.

Dan EPCG obilježava se u znak sjećanja na 19. avgust 1910. godine, kada je crnogorski suveren Nikola I u okviru dvorskih svečanosti povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom na Cetinju ozvaničio rad prve električne centrale u našoj zemlji.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Evo i ovdje ružne promotivne rečenice, kao da to može izbrisati status u Doing Business Crne Gore. Sramota ispolitizovane neprivrednosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *