Od američkih carina Kini profitiraće Evropa

Dodajte komentar

Dodatne američke tarife na uvoz robe iz Kine kojima prijeti predsjednik Donald Tramp negativno bi se odrazile na Kinu, dok bi istovremeno donijele umjerenu korist SAD-u, Evropi i Velikoj Britaniji.

Međutim, uzvratne kineske tarife mogle bi da preokrenu korist SAD-a u štetu i da donekle ublaže kineske gubitke i omogućile istovremeno Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji da izvuku još veće koristi, pokazuje najnovija računica nemačkog Instituta IFO.

“Ukoliko dodatne američke tarife na uvoz iz Kine izazovu pad kineskog izvoza, države članice EU bile bi u situaciji da više izvoze u SAD. Međutim, i pozitivni efekti za Veliku Britaniju, EU i SAD, kao i negativne posljedice za Kinu su ograničene”, kaže Marina Štajninger, istraživač IFO instituta.

Prema prvom scenariju, ako SAD uvedu 10-procentnu carinu na preostali uvoz iz Kine vredan 300 milijardi dolara, to bi Njemačkoj donijelo dodatni prihod od 94 miliona eura, Francuskoj 129 miliona eura, Italiji 183 miliona, Španiji 25 miliona i Velikoj Britaniji 86 miliona eura, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

Ukupna korist za 28-članu EU iznosila bi 1,5 milijardi eura i a za SAD 1,8 milijardi eura. Kina bi imala gubitak u iznosu od 24,8 milijardi eura.

Prema scenariju broj dva, ukoliko Peking uzvrati uvođenjem 10-procentnih carina na američki uvoz, Kina bi mogla da zabilježi smanjenje štete na 21,6 milijardi eura, dok bi se dobitak SAD-a pretvorio u minus od 1,5 milijardi eura. Velika Britanija i EU bi i u ovom slučaju “trljale ruke” i najviše profitirale. Njemačka bi zabilježila dodatnih 323 miliona eura prihoda, Francuska 168 miliona eura, Italija 231 milion, Španija 25 miliona, a Ujedinjeno Kraljevstvo 58 miliona eura. Ukupna korist za 28-člani blok iznosila bi 1,7 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *