Koliki je stvarni domet električnog automobila?

Dodajte komentar

Proizvođači električnih automobila u svojim brošurama obećavaju daleko veću kilometražu u jednom punjenju od realne, pokazalo je jedno istraživanje koje je utvrdilo da standardni Teslin Model 3 „podbacuje“ skoro 100 kilometara.

Uz obećanje da će biti bolji od bilo kojeg konkurenta, ali i uz činjenicu da su neki kupci na isporuku čekali više od dvije godine, Teslin Model 3 postao je najiščekivaniji električni automobil.

Magazin What Car? napravio je test sa ciljem da provjeri koliki je stvarni domet električnih automobila u realnim uslovima. Naime, zvanični domet automobila dobijen je u laboratorijskim uslovima korišćenjem WLTP standarda, prenosi Večernji list.

Istraživanje je pokazalo kako standardni Teslin Model 3 ima značajno manji domet od kataloškog. U Teslinoj brošuri za model koji se prodaje u Velikoj Britaniji navedeno je da je domet 408 kilometra, ali na testu je prošao 315 kilometar.

Razlika je još veća u skupljoj varijanti Modela 3 koji se prodaje za gotovo 50.000 funti. Skuplja varijanta reklamirana je da je u stanju u jednom punjenju preći 529 kilometara, međutim istraživanje What Car? pokazalo je da u realnim uslovima auto može preći samo 384 km, što je 27 posto manje od obećanog.

Iako su ti rezultati razočaravajući za sve one koji su kupili Model 3, testovi su pokazali kako to nije anomalija, imajući u vidu druge električne automobile.

Na primjer, Folksvagenov e-Golf tvrdi da u jednom punjenju može preći 300 kilometara prije novog punjenja, međutim pokazalo se da taj domet je „samo“ 188 km.

Slična situacija je i kod drugih proizvođača električnih automobila. Najmanju razliku postigao je Hjundai Kona Electric koji obećava domet od 449 kilometara, a pokazalo se da mu je realni domet 416 km.

Britanska podružnica Tesle komentarisala je rezultate testova utvrdivši da oni koriste rezultate dometa koji se temelje prema WLTP standardima.

Stvarni domet automobila će varirati zavisno od konfiguracije vozila, starosti i stanju baterije, načinu vožnje i uslovima u kojima se vozi, saopštila je britanska podružnica Tesle.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *