Kako “preživjeti” povratak na posao nakon odmora

Konačno ste otišli na dugo očekivani i zasluženi odmor. Dani ili nedjelje relaksacije, drugačije hrane i komfornog kreveta u hotelu, navode vas na to da poželite da se odmor nikada ne završi. Ali vraćanje na posao je neizbježno.

Niko ne želi da misli na mejlove, rokove, finansije i sastanke nakon fenomenalnog odmora. Međutim, ovo ne možete da izbjegnete, naročito ako želite da preživite taj prvi dan na poslu poslije odmora, a da ne “izgorite”.

1. Nemojte se vraćati na posao ODMAH nakon odmora

Svakome je potrebno neko vrijeme da se “vrati u realnost”. Ako možete, uzmite dan ili dva poslije odmora/putovanja da se relaksirate kod kuće i organizujete prije nego što opet krenete na posao. Fokusirajte se na to da se vaš um prilagodi. Ako to ne uradite, suočićete se sa velikim stresom na poslu.

2. Isplanirajte polako vaš povratak na posao

Počnite sa starijim projektima i zadacima koje nijeste završili prije odlaska na odmor. Možda će vam biti primamljivo da odmah “uskočite” u nove projekte, ali je naš savjet da ipak to ne radite. Počnite od manjih zadataka, jer ćete na taj način da steknete samopouzdanje. Zapamtite – korak po korak!

3. Ponesite “djelić odmora” sa sobom

Suveniri su prave male uspomene koje vas mogu podsjetiti na to da je OK odmoriti se i uživati u životu. To može biti neka sitnica, fotografija, čak i miris koji vas podsjeća na odmor. Na taj način stvarate dobru energiju u svojoj kancelariji.

4. Imajte novu perspektivu

Možda ste bili frustrirani zbog nekog zadatka prije odmora, jer nijeste znali kako da mu priđete i kako možete da ga riješite. Odmor vam može otvoriti nove vidike. Najbolje ideje i najlakša rješenja su ispred nas, a do njih možemo doći ako smo opušteni i rasterećeni.

5. Pravite pauze tokom radnog dana

Nemojte da dozvolite da vas krivica zbog odsustva dovede do izgaranja. Niko od vas ne traži da držite korak sa kolegama odmah od prvog dana. Pravite pauze od 10 minuta na svaka tri sata kako biste se opustili i povratili energiju. Fokusirajte se na jednu stvar, ne rasplinjujte se na više strana.

 

Check Also

Turska lira u slobodnom padu

Turska se suočava sa novm valutnom krizom, pogoršavajući probleme zemlje na Bosforu koja se već …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *