Japan najveći strani imalac američkih državnih hartija od vrijednosti

Japan je u junu nadmašio Kinu kao najveći strani imalac američkih državnih hartija od vrijednosti. Japan je od maja ove godine dodao portfelju američkih dužničkih hartija koje posjeduje još oko 21 milijardu dolara, čime je povećao ukupnu vrijednost te aktive na najviši nivo od oktobra 2016. godine.

Japan sada ima američke državne hartije od vrijednosti u iznosu od 1,12 hiljada milijardi dolara, a Kina 1,11 hiljada milijardi dolara, prema podacima Ministarstva finansija SAD, prenosi CNBC.

Kina više nije agresivan kupac američkog državnog duga, a tržišni akteri spekulišu da bi jedna od akcija koju bi Peking mogao da preduzme u trgovinskom ratu sa Vašingtonom mogla da bude rasprodaja američkih državnih obveznica.

Međutim, trgovci na berzi kažu da nema znakova da se to dešava. Ujedinjeno Kraljevstvo je treći najveći imalac američkog duga sa 342,3 milijarde dolara u junu, što je povećanje u odnosu na 323,1 milijardu dolara mjesec dana ranije.

Check Also

Srbija: Banke počele da naplaćuju proviziju na elektronski plaćene račune

Elektronsko plaćanje računa koje su banke preporučivale građanima kao jednostavnije i povoljnije, odnosno bez provizija, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *