Ima 1.600 KS, košta 8 miliona eura i već je rasprodat (foto)

Dodajte komentar

Centodieci je najnoviji ekstravagantni automobil Bugattija, nastao kao posveta modelu EB110 iz devedesetih.

Bugatti je “pronašao” novu formulu dobre zarade na ekskluzivnim automobilima koji se proizvode u veoma ograničenim serijama, a koštaju pravo malo bogatstvo. Najnoviji primjer ovakve poslovne politike je Centodieci, koji predstavlja omaž Bugattiju EB110 (1991-1995.).

Ako je EB110 bio raritet sa 139 primjeraka, šta tek reći za ovaj novitet čija je planirana produkcija svega deset – a svi su već pronašli svoje vlasnike. I ne samo to, proizvodni plan kaže da će proizvodnja trajati punih pet godina, odnosno planiran je ritam isporuke od tek dva automobila godišnje.

A ono što ovaj model čini posebnim, pored originalnog dizajna, svakako je 8.0 W16 motor. Naime, Chironov pogon je temeljito prerađen, a epilog je dodatna injekcija snage od 100 KS. Da, ovaj monstrum sada isporučuje 1.600 KS.

Dodatna snaga znači da će 0-100 km/h stizati za 2,4 sekunde, do 200 km/h za 6,1 s, a 300 km/h će postići sedam sekundi kasnije. I tako sve do elektronski ograničenih 380 km/h.

Promijenili su u Bugattiju i poneki dio vozila, više je upotrebljeno materijala od ugljeničnih vlakna, pa je automobil nekih 20 kg lakši od Chirona.

Bugattijev šef Stefan Vinkelman je povodom premijere modela Centodieci u Pebl Biču u Kaliforniji izjavio da ovaj novitet ima bolju upravljivost, odnosno da je dinamičniji od Chirona.

Ipak, 100 KS više, za nijansu bolje vozne karakteristike i novi dizajn nisu presudno uticali da 10 imućnih srećnika za ovaj automobil daju nekoliko puta više novca u odnosu na ionako (pre)skupi Chiron. U pitanju je zaista izuzetna ekskluziva i auto koji će uvek biti vrijedan kolekcionarski primerak i potencijalna investicija, ukoliko se neko od njih kasnije odluči da ga proda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *