“General Electric prikriva 38,1 milijardu dolara potencijalnih gubitaka”

Privatni finansijski istražitelj koji je upozorio na malverzacije američkog menadžera Bernarda Madoffa tvrdi da industrijski konglomerat General Electric (GE) prikriva financijske teškoće, prenose britanski mediji.

GE prikriva 38,1 milijardu dolara potencijalnih gubitaka, tvrdi u izvještaju od nešto više od 170 stranica istražitelj Harry Markopolosa prenosi BBC.

Finansijsko stanje u kompaniji puno je lošije no što pokazuju poslovni izvještaji, dodaje Markopolos.

“Računovodstvena prijevara u iznosu 38 milijardi dolara odgovara 40 posto tržišne kapitalizacije GE-ja, što znači da je daleko ozbiljnija od onih u Enronu i Worldcomu”, tvrdi istražitelj u izvještaju pod naslovom “General Electric: prijevara koja razmjerima nadmašuje Enron”.

U izvještaju se posebno ističe izloženost GE-ja dugoročnom osiguranju u SAD-u i njegov odjel usluga za naftni sektor a Markopulosovo povlačenje paralela sa slučajevima Enron i Worldcom smatra se ozbiljnim budući da su oba završila krivičnim prijavama, napominje BBC.

Markopolos je postao poznat javnosti početkom prošle decenije kada je upozorio regulatore na moguće finansijske malverzacije menadžera Bernarda Madoffa. Madoff je 2008. godine uhićen i potom osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 150 godina.

GE opovrgava navode iz izvještaja, nazivajući ga “neutemeljenom, nepromišljenom i tendencioznom špekulacijom”.

Kompanija stoji iza svojih finansijskih izvještaja, poručuju iz GE-ja.

Izvršni direktor kompanije Lawrence Culp optužio je istražitelja i za “netočne navode”, tvrdeći da ih Markopolos prije objave izvješća nije kontaktirao kako bi provjerio podatke.

Izvještaj sadrži faktografske greške i “puka je tržišna manipulacija” jer će istražitelj zaraditi na trgovini dionicama, podstaknutoj njegovom objavom, naglasio je Culp.

Markopolos navodi da je prije objave kopiju izvještaja dostavio jednom hedge fondu i da će mu pripasti dio zarade od eventualne promjene cijene dionica.

Nakon objave izvještaja i Markopolosova nastupa u emisiji CMBC-ja cijena dionica GE-ja pala je u četvrtak 15 posto a trgovanje je zaključila u minusu 11 posto, najvećem u 11 godina. Kako bi iskazao povjerenje u GE, izvršni direktor Culp kupio je dionice u vrijednosti dva miliona dolara.

Neki analitičari smatraju izvještaj irelevantnim a suosnivač hedge fonda Bronte Capital nazvao ga je “smiješnim”. Reuters pak podsjeća da pojedine analitičare na Wall Streetu već dugo zabrinjavaju tvrdnje o slabom novčanom toku GE-ja, troškovima i otpisima a ukazuju i na nejasne finsnsijeske izvještaje kompanije.

GE je u protekle dvije godine izvijestio o otpisu imovine i troškovima u vrijednosti većoj od 40 milijardi dolara. Izvijestili su i da su njihove računovodstvene prakse predmet istrage američkog ministarstva pravosuđa i finansijskog regulatora, Komisije za hartije od vrijednosti i finansijska tržišta (SEC).

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *