Za godinu podijeljena 24 stana i 67 kredita

Nevladina organizacija Kod je objavila juče spisak funkcionera koji su dobili stanove neposredno prije izbora 2016. godine. Iz ove NVO Pobjedi su saopštili da objavljeni podaci potiču iz zapisnika sa sjednice Vlade i iz dopisa koje je Komisija za stambena pitanja dostavila Generalnom sekretarijatu Vlade.

INTERNO

“Ovi akti su tada bili označeni stepenom tajnosti “interno”, za koji je propisana tajnost od dvije godine. Dakle tajnost je za sve do sada od naše strane objavljene podatke istekla najdalje u 2018. godini i ovaj podatak se može objelodaniti. U aktima koje smo naveli nigdje nije utvrđen razlog tajnosti, ali zakon propisuje da se to odnosi na podatke čijim bi objavljivanjem nastupile štetne posljedice za ostvarivanje funkcija državnih organa”, kazali su Pobjedi iz Koda.

Dodali su da reakcije na objavljene liste dobitnika stanova i kredita po povlašćenim uslovima pokazuju da je javnost uzbunjena zbog načina trošenja novca građana.

“Način na koji Vlada troši skromna sredstva građana, a paralelno uzima nove kredite i građanima kao žirantima prebacuje teret vraćanja, najbolje potvrđuje zašto su ove informacije bez razloga i zakonskog osnova proglašene državnom tajnom”, poručeno je iz ove NVO.

Na spisku te NVO navodi se da je ministarka bez portfelja Marija Vučinović dobila stan od 59 kvadrata, šef Vladinog biroa za odnose s javnošću Srđan Kusovac 75 kvadrata, koliko i sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić, a njene kolege Hamdija Šarkinović i Budimir Šćepanović od 73 i 90 kvadrata. Na spisku je ambasador u Sarajevu Obrad Stanišić sa kreditom od 35.000 eura, Mubera Kurpejović iz Ministarstva prosvjete sa stanom od 79 kvadrata, predsjednica Opštine Danilovgrada Zorica Kovačević 40.000 eura, Goran Kuševija iz Ministarstva rada stan od 90 kvadrata, bivši poslanik SDP-a Rifat Rastoder kredit od 40.000 eura, bivši ambasador Milan Begović stan od 75 kvadrata, a direktor Centra za socijalni rad Nikšić Ivan Mitrović kredit od 20.000 eura.

Na spisku su i funkcioneri MIP-a Milorad Šćepanović sa stanom od 90 kvadrata, Ministarstva poljoprivrede Nemanja Katnić sa kreditom od 40.000 eura, direktorica Centra za socijalni rad Podgorica Ana Stijepović 30.000 eura. Ana Krsmanović iz Ministarstva finansija stan od 75 kvadrata, Darko Konjević iz Ministarstva poljoprivrede kredit od 40.000 eura, savjetnik predsjednika države Amer Halilović stan od 69 kvadrata, zaštitnica imovinsko-pravnih odnosa Dragana Đuranović i njena zamjenica Slavica Laković stanovi od po 74 kvadrata, predsjednik borda Montenegro Airlinesa Nikola Vukićević stambeni kredit 20.000 eura, Danijela Radulovićiz Generalnog sekretarijata Vlade 10.000 eura, direktor Morskog dobra Predrag Jelušić 15.000, direktor Fonda za manjine Safet Kurtagić 20.000, Ljiljana Tošković i Snežana Radović iz MIP-a stanovi od 74 i 40 kvadrata, Milanka Otović iz Ministarstva finansija kredit od 20.000 eura. Državna tužiteljka Vesna Jovićević stambeni kredit od 30.000 eura, Abid Crnovršanin iz MUP-a 15.000 eura, Mara Bogavac iz Uprave za javne nabavke 10.000 eura.

UZIMALA-DAVALA

Navodi se da je sudija Vrhovnog suda Vesna Begović dobila stan od 75 kvadrata, što je ona demantovala.

“Taj stan od 75 kvadrata mi je ponuđen kao zamjena za stan koji je u mom vlasništvu, uz doplatu razlike u kvadraturi. Međutim, kako je ponuđeni stan bio sa upisanom zabilježbom spora, nijesam ga prihvatila”, kazala je Begović i dodala da je 2017. godine dobila kredit za poboljšanje uslova stanovanja od 40.000 eura, kao i da posjeduje stan od 52 kvadrata.

Državni tužilac Saša Čađenović dobio je stan od 92 kvadrata. On je, prema spisku koji je objavila Vlada, 16. 2. 2017. dobio stan od 89 kvadrata, koji je prijavio ASK-u.

Prema podacima Koda, specijalni tužilac Veljko Rutović dobio je stan od 90 kvadrata, a funkcionerka Ministarstva finansija Maja Jovanović stan od 37 kvadrata, dok je Slavici Bajić iz Sekretarijata za zakonodavstvo dodijeljen stan od 89 kvadrata. Milorad Mićunović dobio je stan od 52 kvadrata, dok je Blaga Žurić iz bjelopoljskog Centra za kulturu dobila stan od 76 kvadrata. Stan od 90 kvadrata dobio je direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, a Goranka Serhatlić iz ANB-a stan od 109 kvadrata. Dragana Ranitović iz MUP-a dobila je kredit od 15.000 eura, direktorica OŠ “Vladimir Nazor” Ljiljana Krivokapić kredit od 7.000 eura, Ivan Ivanišević iz MUP-a 20.000 eura, Tanja Musterović, Ana Cerović i Slobodanka Burić iz Ministarstva finansija 15.000, 30.000 i 5.000, direktorica Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Zdenka Burzan25.000 eura, a direktor za informatičku infrastrukturu Kenan Duraković 16.000 eura.

Prema podacima Koda, povlašćene kredite od pet do 30.000 eura dobili su i Anka Popović, Vanja Vučeraković, Ivona Jovanović, Dževad Purišić, Vjekoslav Martinović, Luka Simonović, Ranko Lazović, Miodrag Vujović, Jadranka Vojinović, Miloš Vukčević, Milan Šestović, Vukica Knežević, Vinka Konjević, Tamara Gačević, Slobodanka Burić, Sonja Šestović, Velimir Milošević, Dragana Radunović, Mirjana Đurić, Darka Džabasan, Vjera Šoć, Borislav Đukanović, Zoran Vukićević, Brankica Kalezić, Nevenka Ilić, Marko Stijepović, Milica Vuković, Ksenija Đurišić, Jelena Vujović, Lidija Mitrović, Miroslav Mašić, Dalibor Milošević, Tanja Dašić, Tatjana Dulović, Bilgena Pačariz, Adnan Lukač, Goranka Lazović, Uroš Andrijašević, Vojislava Popović, Dragan Vujošević, Maja Nikolić, Nađa Vukićević, Ana Krstović i Olga Uskoković.

Proširivanje liste

Potpredsjednik u Vladi izbornog povjerenja iz 2016. godine Milorad Vujović je u izjavi za Kod kazao da je Vlada dva puta proširivala listu ljudi koji mogu da po povlašćenim uslovima dobiju stan, odnosno kredit na osnovu njene odluke. Prvi put na tu listu su uvršteni članovi savjeta i komisija.

“Drugi put, upravo pred izbora 2016. godine, lista je dodatno proširena na zaposlene u bilo kojem državnom organu i preduzeću u kojem je vlada većinski vlasnik. Dovoljno je samo da se konstatuje da to lice obavlja posao od javnog interesa za državu i da ostvaruje izuzetne rezultate i kvalitet rada”, kazao je Vujović.

Iz Koda podsjećaju da Vlada ne poštuje ni tu svoju odluku i da stanove dijeli tužiocima, iako su njihova stambena pitanja riješena posebnom odlukom Tužilačkog savjeta. Podsjećaju i da je vladajuća koalicija 2015. godine odbila inicijativu NVO sektora da se stambeni minimum uvrsti u Ustav kao pravo svakog građanina.

Mustafić prodao “povlašćeni” stan od 128 kvadrata i kupio manji

Sadašnji direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić je kao potpredsjednik Skupštine dobio stan od 128 kvadrata. ASK-u je lani prijavio da je taj stan dobijen po “povoljnim uslovima” prodao i od tih para kupio stan od 75 kvadrata. Za svoje četvoročlano domaćinstvo lani je prihodovao ukupno 16 hiljada eura, dok je uštedio 18.000 eura.

Prihod 69 hiljada, a rata nula eura

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je, prema podacima NVO Kod, dobio stambeni kredit od 40.000 eura, za koji mu je, kako je prijavio ASK-u, rata 0 eura. Njegovo tročlano domaćinstvo lani je prihodovalo 69.000 eura. On i njegova supruga, liderka SDP-a Draginja Vuksanović,posjeduju tri stana od 100, 78 i 69 kvadrata. Stanković je prijavio i stan od 124 kvadrata, u kojem više nema vlasnički udio. Stanković ima i 37.000 eura gotovine.

Check Also

Dragan Bokan: Kako smo stvorili brend prepoznatljiv širom regiona

Od marketa sa šest zaposlenih koji je otvoren 1995. godine u Podgorici, Voli Trade je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *