Epl povećao broj radnih mjesta: Gotovo 2,5 miliona Amerikanaca radi za ovu kompaniju

Američki Epl je direktno ili indirektno odgovoran za 2,4 miliona radnih mjesta u SAD, saopšteno je danas iz te kompanije.

To je za 20 odsto više u odnosu na procjenu Epla iz 2017. godine, kada je ta kompanija bila zaslužna za dva miliona radnih mjesta.

Proizvođač popularnog ajfona je saopštio da je njegova direktna radna snaga porasla sa 80.000 na 90.000 ljudi u roku od dvije i po godine, odnosno od posljednje procjene, prenosi agencija Rojters.

Međutim, najveći dio procijenjenog rasta duguje se kompanijama poput Broadkoma koji u SAD proizvodi djelove za Eplove proizvode i trećim proizvođačima softvera koji prave aplikacije za Eplove uređaje.

Britanska agencija podsjeća da se Epl suočio i sa kritikama, uključujući osudu američkog predsjednika Donalda Trampa zbog angažovanja fabrika u Kini za sklapanje većine svojih proizvoda. Epl je na to reagovao izjavom da je u 2018. godini potrošio 60 milijardi dolara na proizvode i usluge američkih dobavljača i da to planira da poveća na 350 milijardi dolara do 2023. godine.

Kompanija Epl je u decembru prošle godine saopštila da će potrošiti milijardu dolara na izgradnju novog kampusa u Ostinu, u Teksasu, u kojem će biti angažovano do 15.000 zaposlenih i da će otvoriti direktna radna mjesta u Sijetlu, San Dijegu i Kalver Sitiju.

Check Also

Može li Evropa da napravi svoj Amazon?

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron)  izložio je prošle nedjelje ambiciozan plan da Evropa do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *