ECB zatvorila letonsku PNB banku

Evropska centralna banka zatvorila je drugu letonsku banku nakon što je procijenila da je postala insolventna.

Odluka ECB-a da zatvori PNB banku, koja se ranije zvala Norvik Banka je šesta po veličini zajmova u Letoniji, sa bilansom od 550 miliona eura, nanijela je još jedan udarac bankarskom sistemu pogođenom skandalom.

Prošle godine su SAD optužile ABLV, tadašnju treću najveću banku u Letoniji, za „institucionalizovano pranje novca“, što je efektivno dovelo do toga da je ECB ugasi.

Letonski regulator zatražio je u aprilu da ECB preuzme nadzor nad PNB-om nakon što je banka pokrenula pravni izazov protiv finansijskog čuvara te baltičke države pred međunarodnim arbitražnim sudom.

PNB je takođe optužila guvernera centralne banke u Letoniji, Ilmara Rimševića, da traži mito – suprotstavljajući se ECB-u.

Rimševića, koji negira optužbe, vlada je suspendovala, ali je kasnije ponovo vraćen na funkciju, nakon što je sud EU presudio da je njegovo razrešenja bilo nepravedna.

ECB je u četvrtak saopštila: „Potreba za dodatnim obezvređivanjem imovine banke dovela je do značajnog pogoršanja njene kapitalne situacije do te mjere da je imovina banke bila manja od njenih obaveza.“

„Banka nije bila u stanju da ispuni uslove za trajno odobrenje i nije mogla da pruži garancije da će u bliskoj budućnosti moći da ispuni kapitalne zahtjeve“, kaže se u saopštenju.

Nakon što je ECB presudila da PNB „propada ili vjerovatno neće uspjeti“, obavijestila je Jedinstveni odbor za rezoluciju, koji je odlučio da banka nije dovoljno sistemski važna da bi zahtijevala da interveniše i nadgleda uredno rješenje.

Banka je na kraju marta imala 472 miliona eura depozita, a depozite pojedinaca do 100.000 evra garantovaće Letonski fond za garanciju depozita.

Ovo je peti put da je ECB koristila svoju moć da zaustavi ili nametne prodaju banke, nakon što je to učinila sa španskim Banco Popularom i dva zajmodavca u italijanskoj regiji Veneto.

 

Check Also

Posebna podrška vinarima za rast konkurentnosti i bolje pozicioniranje

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je poziv za dodjelu posebne podrške za vino za …

One comment

  1. Umije li naša CB CG da pročita ovo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *