Da li su balkanske države zaista lideri po investicijama?

Dodajte komentar

Proteklih dana u medijima se pojavila informacija da su balkanske države, Srbija, Crna Gora i BiH, u svjetskom vrhu po privlačenju stranih investicija, a prema analizi uglednog lista “Financial Times”.

Srbija je rangirana na prvom mjesto, ispred Crne Gore, dok je BiH na 15., a Sjeverna Makedonija na 18. mjestu Kako je objašnjeno, list je rangirao države prema broju investicija u 2018., a uzimajući u obzir veličinu svake države.

Ovu informaciju najviše je iskoristio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a beogradski mediji su Srbiju proglasili “svjetskim šampionom” u privlačenju stranih investicija.

“Nismo najveći na svijetu, nego kada se gleda proporcionalno po broju stanovnika i teritoriji. U skladu s tim ostvaren je izvanredan rezultat. Sretan sam zbog toga”, rekao je Vučić.

No, kako je pokazalo istraživanje BiznisInfa, ovo Vučićevo tumačenje nije tačno.

Srbija nije ni blizu svjetskog vrha po iznosu stranih investicija ne samo ukupno gledano, već ni kada se to uporedi sa brojem stanovnika i teritorijom.

Naravno, ni ostale zemlje regiona nisu ni blizu svjetskog vrha.

Ubjedljivo najviše stranih investicija u 2018. privukle su Sjedinjene Američke Države – 252 milijarde dolara, a slijedi Kina sa 139 milijardi dolara, prema zvaničnim podacima UN-ove agencije UNCTAD.

Ovo se moglo i očekivati, s obzirom na veličinu ovih država. No, i neke male države koje imaju sličan broj stanovnika kao Srbija i BIH, privukle su ogroman iznos investicija.

Tako je Hong Kong na trećem mjestu sa 116 milijardi dolara stranih investicija, a Singapur četvrti sa 78 milijardi dolara, prema podacima za 2018. godinu.

Srbija je istovremeno imala 4,1 milijardu dolara investicija, Crna Gora 490 miliona dolara a BiH  samo 468 miliona dolara, sve prema podacima UNCTAD-a.

Ono što je zapravo Financial Times rangirao je broj investicija prema veličini neke ekonomije, a ne države. Drugim riječima, što je država nerazvijenija, ima veće šanse da se nađe pri vrhu liste.

Poređenja radi, Singapur ima 5,6 miliona stanovnika ali veoma razvijenu ekonomiju, s obzirom da je njegov Bruto-društveni proizvod, prema podacima Svjetske banke, čak 364 milijarde dolara, slično kao i BDP Hong Konga.

 

Sa druge strane, BDP Srbije iznosi oko 50 milijardi dolara (7 miliona stanovnika), a BiH oko 20 milijardi (3,3 miliona stanovnika).

 

Dakle, Srbija jeste regionalni lider ali je, globalno gledano, još uvijek “patuljak” kada je riječ o visini stranih investicija.

Izvor: BiznisInfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *