Blag rast indeksa na azijskim berzama, dolar ojačao

Dodajte komentar

Na azijskim berzama cijene dionica su blago porasle, nakon oštrog pada u četvrtak, jer se ulagači nadaju podsticajnim mjerama kineskih i vlasti drugih najvećih svjetskih ekonomija kako bi se ublažio negativni uticaj trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,2 odsto, no od početka nedjelje i dalje je na gubitku, oko jedan odsto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,1 odsto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,6 i 0,8 odsto.

U Australiji i Južnoj Koreji indeksi su, pak, pali između 0,1 i 0,4 odsto. Azijske ulagače ohrabrili su naslovi kineskih medija kako Peking planira podsticajne mjere koje bi povećale raspoloživi dohodak, no još nema detalja o tom planu. Uz to, ulagači se nadaju da će i vlasti drugih najvećih svjetskih ekonomija uvesti podsticajne monetarne i fiskalne mjere kako bi ublažile negativni uticaj američko-kineskog trgovinskog rata.

No, retorika između Vašingtona i Pekinga još se ne ublažava. Peking je juče poručio da će uzvratiti u slučaju da SAD uvede carine na kineski uvoz i pozvao da se dvije zemlje nađu na pola puta, dok je predsjednik SAD-a Donald Tramp poručio da trgovinski sporazum mora biti postignut ‘pod našim uslovima’. Ulagači su oprezni i zbog toga što američkoj ekonomiji prijeti rizik od recesije, na šta upućuju signali sa tržišta obveznica. U srijedu su, prvi put nakon 12 godina, prinosi na 2-godišnje američke državne obveznice bili veći nego na 10-godišnje obveznice, a ta tzv. inverzija krive prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija. Ta inverzija krive prinosa pojavila se prije svake recesije u posljednjih 50 godina. „No, ulagače može pomalo utješiti to da je sada, za razliku od prethodnih inverzija krive prinosa, Fed već počeo ublažavati monetarnu politiku”, kaže Simon MacAdam, ekonomista u Capital Economics.

Strahovanja od recesije ojačala su zbog slabih ekonomskih pokazatelja iz Kine i Njemačke, što upućuje na slabost najvećih svjetskih ekonomija, koja su, među ostalim, pod pritiskom zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, neizvjesnosti u vezi Brexita i geopolitičkih tenzija.

Na valutnim tržištima je, pak, dolar ojačao, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 98,16 bodova, dok je još prije dva dana iznosio oko 97,75 bodova. Pritom je dolar ojačao u odnosu na evropsku valutu, pa je kurs eura skliznuo na 1,1110 dolara, dok je na početku nedjelje iznosio i 1,1230 dolara. No, dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, pa se jutros njegova cijena kreće oko 106,10 jena, dok je polovinom nedjelje iznosila 106,40 jena.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *