Izlazak Aston Martina na berzu pretvorio se u jednu od većih katastrofa u istoriji IPO

Izlazak Aston Martina na berzu pretvorio se u jednu od većih katastrofa u istoriji početnih ponuda dionica (IPO). To je ohrabrilo globalne finansijere da pojačaju opklade u dalji gubitak vrijednosti britanskog proizvođača luksuznih sportskih automobila.

Nestalo 3 milijarde funti

Kako piše Financial Times, od uvrštenja dionica u oktobru prošle godine vrijednost Aston Martina potonula je za 73 posto čime je izbrisano tri milijarde funti tržišne kapitalizacije. Dok je u IPO-u kompanija prodavala dionice za 19 funti, sada se na berzi mogu kupiti za 5,11 funti. To su, naravno, prepoznali hedge fondovi povećavši opklade da će vrijednost 105 godina starog proizvođača automobila nastaviti dalji pad.

Naime, početkom godine udio posuđenih dionica koje se koriste za kratku prodaju – ostvarivanje dobiti na padu cijene – iznosio je pet posto. Trenutno je udio na osam posto. Osim toga, fondovi se snažno počinju kladiti i protiv Aston Martinovih obveznica, iako ih to stoji priličan iznos novca u naknadama. Kompanija na tržištu ima dvije tranše obveznica: izdanje vrijedno 285 milion funti izdano 2017. a koje dospijeva 2022. kao i izdanje od 400 miliona dolara.

Prema podacima IHS Markita, udio dolarskih obveznica koje su posuđene popeo se na 10,3 posto dok je udio za obveznicu u britanskoj valuti dostigao gotovo 12 posto. Iako je posuđivanje Aston Martinovih obveznica vrlo skupo, IHS-ov analitičar Sam Pierson ističe kako to pokazuje volju investitora da zauzmu poziciju protiv kompanije.

Rezanje rejtinga

Očekivanjima zarade na obveznicama u prilog ide i prošlomjesečno snižavanje kreditnog rejtinga kompanije od strane agencije Moody’s. Agencija je svoju odluku obrazložila “nedostatkom napretka u području rasta volumena i profitabilnosti u 2019. godini te nastavak visokog negativnog slobodnog novčanog toka i visoke zaduženosti”. Iz Aston Martina odbili su da komentarišu povećanje opklada na pad njihovih obveznica.

Valja podsjetiti da su u julu upozorili da se pogoršalo spoljno okruženje na koje su upozorili u maju, kao i makroekonomske nesigurnosti. Analitičari smatraju da bi Aston Martinu uskoro trebala dodatna dokapitalizacija.

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *