Bitcoin ponovo ispod 10.000 dolara

Uprkos tome što je cijena bitkoina probila nivo od 12.000 dolara nekoliko puta u avgustu, bitkoin (BTC) se sunovratio ispod 10.000 dolara tokom posljednjeg opadajućeg trenda. Najveća kriptovaluta je posljednji put bila na nivou ispod 10.000 dolara 31. jula.

Nešto ranije ovog mjeseca, stručnjaci su bili optimistični u pogledu nastavka uzlaznog trenda bitkoina, navodeći geopolitičke napetosti – naročito tekući trgovinski rat SAD i Kine – kao razlog za svoj vjerovatno trajni uspjeh. Generalni direktor Galaxy Digital-a Majk Novogratc je prokomentarisao 5. avgusta ovu mogućnost, rekavši:“Sa juanom preko 7.0, rat na deviznom tržištu, nestabilnost u Hongkongu i počecima odliva kapitala, $BTC rast bi moga da bude značajan.”

Suosnivač kompanije za istraživanje tržišta DataTrek Research Nikolas Kolas je nedavno rekao da su investitori u Hongkongu i Argentini koristili kriptovalutu kao sigurno utočište. Forbsov saradnik i bivši izvršni direktor Deutsche banke Piter Tilčier je napisao nedavno u članku da je bitkoin vodeći pokazatelj skrivenih geopolitičkih napetosti.

Izgleda da su kripto investitori sada podijeljeni u tri glavne grupe vezano za predviđanje cijena bitkoina. Najpesimističnija grupa smatra da će se bitkoin povući na 8.500 do 7.500 dolara, dok umjereni vjeruju da će se konsolidovati između 9.000 i 12.000 dolara prije nego što se nagrada prepolovi u 2020. godini.

Optimisti ostaju neupotrebljeni zbog nedavnih kretanja cijena i ostaju sigurni da će bitkoin dostići svoj godišnji maksimum i nastaviti na gore. Podaci o korelaciji sa teterom (USDT) sugerišu da će on dostići 20.000 dolara za oko mjesec dana.

U vijreme pisanja vijesti, bitkoin se trguje na nivou od 9,810 dolara, što je pad od 5,81% na dnevnom nivou i gotovo 16% na nedeljnom, pokazuju podaci kompanije Coin360.

Check Also

Fejsbukova kriptovaluta ima novo ime: Diem umjesto Libra

Diem umjesto Libra: kriptovaluta, koju uglavnom podržava Facebook ima novo ime kako bi naglasila svoju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *