Rast BDP evrozone samo 0,2 odsto u drugom kvartalu

Bruto domaći proizvod (BDP) evrozone jedva je porastao u drugom kvartalu 2019. godine, jer su ekonomije širom 19-članog bloka izgubile na zamajcu, a najveća, njemačka privreda, registrovala je pad.

BDP eurozone porastao je za 0,2 odsto u drugom tromjesečju, što je usporavanje u odnosu na rast od 0,4 odsto u prva tri mjeseca ove godine, saopštila je evropska služba za statistiku Evrostat.

Na godišnjem nivou, ekonomija eurozone je porasla po stopi od 1,1 odsto u drugom kvartalu, što je u skladu sa procjenama ekonomista, navodi britanska agencija Rojters.

Industrijska proizvodnja u eurozoni pala je u junu za 1,6 odsto u poređenju sa prethodnim mjesecom, i za 2,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ekonomisti su predviđali manje oštar pad proizvodnje od 1,4 odsto na mesečnom i 1,2 odsto na godišnjem nivou.

Broj zaposlenih u eurozoni je u drugom kvartalu porastao za 0,2 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, a na godišnjem nivou za 1,1 odsto.

Check Also

Koronavirus iskomplikovao poslovanje KAP-a: Borimo se da i sa ovim izađemo na kraj

Situacija sa novim koronavirusom je veoma iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *