Ovih 25 porodica raspolaže sa 1,4 biliona dolara vrijednom imovinom

Dodajte komentar

Dvadeset pet najbogatijih porodica u svijetu, vlasnika raznih industrija i biznisa, raspolaže sa čak 1400 milijardi dolara imovine, objavio je ovih dana Bloomberg. Impresivna brojka odgovara lanjskom bruto domaćem proizvodu (BDP) Australije, 14. svjetske ekonomije po veličini, i još je jedna potvrda sve većeg raspona koji nastaje između bogatih i siromašnih u svijetu.

Na listi koju je sastavio Bloomberg nalaze se neka dobro poznata imena, no ima i dosta onih koja nisu baš u širokoj upotrebi, čak ni u korporativnom svijetu. Deo razloga za to leži u načinu na koji su u Bloombergu odlučili odabrati one koje će uzeti u obzir.

Na listi su se našle samo porodice kojima bogatstvo potiče iz nekog višegeneracijskog biznisa, čime su izostavljene milijarderske porodice prve generacije (poput, recimo, porodice Jeffa BezosaBilla Gatesa ili Warrena Buffetta). Takođe, sastavljajući listu u Bloombergu nisu u obzir uzeli dinastije kod kojih je bogatstvo previše raspršeno, pa stoga na listi najbogatijih porodica nema ni legendarnih milijardera poput RockefelleraRotschilda i drugih.

Tako sastavljena lista potvrdila je neke poznate brojke, ali i otkrila neke novosti. Iako bi se, primjera radi, zahvaljujući američkom preduzetničkom duhu moglo očekivati da će tamošnji milijarderi dominirati, na listi postoji ravnoteža između evropskih i američkih porodičnih poslovnih carstava. Sjeverna Amerika ih broji deset (devet iz Sjedinjenih Američkih Država i jedna kanadska porodica), jednako kao i Evropa (po tri iz Francuske i Njemačke, te po jedna iz Italije, Belgije, Švajcarske i Velike Britanije). Preostalih pet najbogatijih svetskih porodica dolazi iz Azije, odnosno na listi nema predstavnika Latinske Amerike, Afrike niti Okeanije.

Na samom vrhu nalazi se porodica Walton koja vlasnički kontroliš najveći američki, a i svjetski, klasični maloprodajni lanac Walmart. Prema pisanju Bloomberga, potomci osnivača Sama Waltona te njihova djeca, raspolažu sa bogatstvom od 190,5 milijardi dolara. Walmart, inače, ima godišnje prihode koji prelaze pola biliona dolara, a u Bloombergu navode da bogatstvo Waltona raste po stopi od 70 hiljada dolara po minuti, odnosno 4 miliona dolara na sat ili 100 miliona dolara dnevno. Svoj proračun Bloomberg temelji na razlici između bogatstva kojim su Waltoni raspolagali lani kad je ono iznosilo 152 milijarde dolara.

Nakon Waltona slede još dve američke korporativne dinastije. Jedna je porodica Mars koja raspolaže sa 126,5 milijardi dolara, a dvije milijarde dolara manje ima porodica Koch. Slatki temelji za silne milijarde kojima raspolažu članovi porodice Mars leže u poznatim istoimenim čokoladicama, kao i bombončićima M&M te hrpi drugih slatkih proizvoda. No, porodična korporacija danas polovinu prihoda ostvaruje prodajom proizvoda za kućne ljubimce.

Četvoricca braće Koch, od kojih su nakon porodične svađe u biznisu ostali samo Charles i David, inicijalno su od oca naslijedili naftnu kompaniju. David i Charles su u međuvremenu izgradili konglomerat Koch Industries koji posluje u širokom spektru industrija i ima godišnje prihode od 110 milijardi dolara.

Na četvrtoj poziciji liste nalazi se saudijska kraljevska porodica Al Saud koja upravlja tom naftom bogatom državom. Njihova imovina od stotinjak milijardi dolara proizlazi upravo iz prihoda ostvarenih u naftnom, ali u novije vreme i u drugim biznisima. Mada Bloombergova lista ne uzima u obzir razne globalne kraljevske porodice Al Saudi su izuzetak jer im bogatstvo proizlazi iz biznisa, odnosno kontrole koju imaju nad industrijom Saudijske Arabije.

Sa Bliskog istoka lista najbogatijih svjetskih porodica seli u Evropu. Na petoj i šestoj poziciji nalaze se francuski kraljevi luksuza. Braća Alain i Gérard Wertheimer kontrolišu modno carstvo Chanel i njihovo se bogatstvo procenjuje na 57,6 milijardi dolara, dok 4,5 milijarde manje ima porodica Dumas-Hermes zaslužna za kuću luksuznih modnih dodataka i drugih proizvoda pod brendom Hermes.

Nešto manje od 53 milijarde dolara je bogatstvo kojim raspolažu tri povezane belgijske porodice: Van DammeDe Spoelberch i De Mevius, a taj novac se crpi iz – piva. Tradicija proizvodnje piva u nekim od ovih porodica stara je više vjekova , no uticaj i bogatstvo došli su iz spajanja porodičnih kompanija 1987. godine kad je nastao Interbrew. Ta je kompanija svojevremeno bila i vlasnik Zagrebačke pivare, a u međuvremenu je izrasla u najveću svjetsku pivaru Anheuser-Busch InBev.

Listu najbogatijih porodica nastavlja jdinastija Boehringer, odnosno Von Baumbach, čije bogatstvo od 52 milijarde dolara proizlazi iz vlasništva u farmaceutskom gigantu Boehringer Ingelheim, a nakon njih na devetom mjestu nalazi se prvi azijski predstavnik, porodica Ambani. Indijska porodica, sa bogatstvom koje prelazi 50 milijardi dolara, vlasnički kontroliše kompaniju Reliance Industries čiji davni počeci leže u proizvodnji sintetičkih tkanina, no Reliance danas posluje u nizu industrija – od nafte i energetike, preko tekstila pa do telekomunikacija i maloprodaje.

Na desetoj poziciji Bloombergove liste nalaze se američke porodice Cargill i MacMillan koje svojih 43 milijarde dolara imovine crpe iz vlasništva u kompaniji Cargill. Kompanija je osnovana prije više od 150 godina te joj najveći deo biznisa počiva na proizvodnji i preprodaji žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda. Nešto sjevernije, u Kanadi, nalazi se porodica Thomson, najbogatija kanadska porodica, čijih 39 milijardi dolara proizlazi iz vlasništva nad medijskim carstvom Thomson Reuters.

Nakon njih, na 12. mjestu liste nalazi se hongkonška porodica Kwok koja kontroliše jednog od najvećih vlasnika nekretnina u Hong Kongu, Sun Hung Kai Properties. Bogatstvo te kineske porodice procjenjuje se na oko 38 milijardi dolara, a sa gotovo jednakim iznosom raspolaže i tajlandska porodica Chearavanont.

Patrijarh te porodice je prije stotinjak godina izbjegao iz Kine i nastanio se u Tajlandu gdje se počeo baviti preprodajom biljnog sjemenja. Charoen Pokphand grupa, koja je pod kontrolom ove porodice, danas se bavi nizom djelatnosti – od prehrambene industrije, preko telekomunikacija do maloprodaje.

Dalje na listi dolaze opet dvije američke porodice. Jedna je Johnson čijih 37,4 milijardi dolara proističe iz vlasništva u finansijskom konglomeratu Fidelity, a druga je porodica Cox čije se bogatstvo od 36,9 milijardi dolara temelji na medijima i uslugama vezanim uz automobilsku industriju, te telekomunikacijama, odnosno porodičnoj kompaniji Cox Enterprises.

Nakon njih sledi njemačka porodica Quandt, vrijedna 35 milijardi dolara, koja je svojom kontrolom nad proizvođačem luksuznih automobila BMW-om još uže vezana uz automobilsku industriju, a njih slijedi američka porodica Pritzker, vlasnici hotelskog lanca Hyatt Hotels koji raspolažu sa oko 33,7 milijardi dolara.

Francuska porodica Mulliez je iduća na listi, a 33 milijarde dolara vrijedna porodica stoji iza trgovačkog lanca Auchan koji danas, kroz matične i druge brendove, posluje na više od četiri hiljade lokacija širom svijeta i zapošljava 350 hiljada ljudi. Na policama njihovih prodavnica lako bi se mogli naći proizvodi američke kompanije SC Johnson iz čijih pogona dolazi niz proizvoda za čišćenje i kućnu higijenu, a iza koje stoji porodica Johnson čije se bogatstvo takođe procjenjuje na oko 33 milijarde dolara.

Bloombergovu listu zaključuje dodatnih šest porodica: Braća Albrecht iz Njemačke koji kontrolišu trgovački lanac Aldi i čije se bogatstvo procjenjuje na oko 32,6 milijardi dolara, britansko-švedski predstavnici porodice Rausing, koji kontrolišu kompaniju Tetra Laval iz koje dolaze popularni tetrapaci i veliki broj drugih proizvoda za pakovanje, kao i indonezijska porodica Hartono, sa bogatstvom od 32,5 milijarde dolara koje proizlazi iz vlasništva u Bank Central Asia, iako je prije sedamdesetak godina porodični biznis startao u proizvodnji cigareta.

Američka porodica Lauder stoji iza kozmetičkog carstva Estee Lauder, a na 24. poziciji nalaze se švajcarske porodice Hoffman i Oeri koje raspolažu sa oko 31,3 milijarde dolara. Njihovo bogatstvo proizlazi iz vlasništva u farmaceutskoj kompaniji Roche. Poslednje, 25. i nimalo sramotno, mjesto na Bloombergovoj listi, jer i ono predstavlja bogatstvo od 29,8 milijardi dolara zauzela je italijanska porodica Ferrero. Nutella zvuči poznato?

Izvor: Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *