Luksemburg – nova meka za milijardere

Budući da mnoge svjetske kompanije zbog Bregzita ostaju bez svoje evropske centrale, sićušna zemlja u srcu Evrope pokazala se kao idealna destinacija za to. Zahvaljujući britanskom izlasku iz Evropske unije, Luksemburg trenutno doživljava svojevrsnu renesansu.

Kako piše Fortune, glavni grad, koji nosi ime države, decenijama je bio uspavani srednjevjekovni gradić čije su mirne ulice bile dom tajanstvene finansijske industrije. Kako se Velika Britanija priprema da napusti Evropsku uniju (EU), mnoge kompanije uz Irsku, Francusku i Njemačku, biraju upravo Luksemburg kao svoju bazu unutar Unije čime uspavanu državu stavljaju na kartu preduzetnika i investitora.

Preciznije, Luksemburg je dobio priliku da postane financijsko središte i to samo nekoliko godina nakon ne baš laskavih otkrića o poreskom sistemu te kraljevine.

Naime, sve do 60-ih godina prošlog vijeka privreda Luksemburga zavisila je od industrije čelika.

Ipak, ekonomija zemlje promijenila je svoj fokus nakon što je u 1980-ima evropski zakon upraviteljima imovine olakšao prodaju zajedničkih obveznica investitorima u nekretnine.

Vlada je tada prihvatila te promjene puno brže od većih finansijskih središta te je već onda omogućila razvoj uticajne destinacije za ljude s novcem.

Blaži zakoni u kombinaciji s neslavnim poreskim sistemom punim rupa rezultirali su reputacijom Luksemburga kao poreskim rajem za građane s više državljanstava kao i za megabogataše.

Ali, u 2004. takozvana afera LuxLeaks na vidjelo je izbacila stotine kompanija, između ostalih i Amazon i FedEx, koje su u tajnosti primale ogromne poreske olakšice.

To je, pak, natjeralo Vladu da pooštri zakone pogotovo po pitanju čuvanja bankarskih tajni te je to, logično, kao posljedicu imalo odlazak mnogih kompanija iz Luksemburga koji se odonda muči s ponovnim privlačenjem međunarodnih kompanije.

Ipak, Bregzit je upravo takve kompanije usmjerio prema toj maloj državi te danas eBay, Skype, PayPal i Alipay svoje evropske centrale imaju u glavnom gradu zemlje, dok se ostale u Luksemburg sele mjesečno. Luksemburg trenutno broji ukupno 84 međunarodne kompanije.

Inače, Luksemburg je drugo najveće tržište nekretninama nakon SAD-a, s imovinom vrijednosti otprilike četiri biliona eura.

(Jutarnji.hr)

Check Also

Porasla međunarodna plaćanja u kineskim juanima

Iznos međunarodnih transfera u juanima dostigao je 96,7 biliona (14,14 biliona dolara), što je povećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.