Kako upravljati svojim vremenom: Trik posljednjih 40 minuta

Poslušajmo savjet obrazovnog konsultanta Vejna K. Džonsona i zapitajmo se – kako smo mi proveli posljednjih 40 minuta? Da li smo bili produktivni? Jesmo li korisno utrošili svoje dragocjeno vrijeme? Vrednujemo li svaki minut na pravi način…

U februaru 2014. godine u intervjuu za “Beyond Success Online”, obrazovni konsultant i profesor na univerzitetu u Bostonu, Vejn K. Džonson, otkrio je veoma zanimljiv trik koji pomaže pri upravljanju vremenom.

“Najjednostavniji odgovor je da pokušate da izbjegavate, po svaku cenu, situacije u kojima samo gubite vrijeme.

Ako zakažem poslovni sastanak sa nekolicinom kolega, što se ne događa toliko često, trudim se da sastanak ne traje dugo, već oko pola sata. Iskreno vjerujem da ako ste sastanak dobro pripremili i niste neodlučni, malo je tih sastanaka koji će tražiti više od 30 minuta. Nevjerovatno je koliko vremena pa i novca ljudi utroše da bi držali duge i ne naročito efikasne sastanke.

Što se tiče toga kako ja lično upravljam vremenom, trudim se da živim po filozofiji koja se bazira na to “u čemu sam bio produktivan i koristan u posljednjih 40 minuta?“. Bukvalno sjedim za stolom i završavajući neki zadatak upitam sebe da li sam zaista bio vrijedan. Ako nisam ništa konstruktivno i korisno uradio u proteklih 40 minuta, to znači da ne baratam dobro svojim vremenom i da moram da promijenim nešto u svom pristupu tom konkretnom zadatku – ili toj vrsti zadataka – kako bih imao veći učinak. Meni je, takođe, veoma važno da budem potpuno usredsređen na to što radim. Ili radim ili se odmaram.

Naravno, to ne znači da se meni ne dešavaju neplanirane stvari. Ali pošto najveći dio posla dobro i realistično planiram, ostaje i malo vremena za “popust” tako da me sitnije nepravilnosti ne izbacuju iz takta. Ako se desi nešto “krupnije”, skidam neku drugu obavezu s liste i idem dalje.

Kako bi se efikasno upravljalo vremenom neophodno je biti spreman na brzu imrovizaciju pošto usliedi takav izazov; uradite sve ono što je potrebno, kako bi se bez problema vratili originalnom projektu.”

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *