Kad već imaš stan, uzmi i kredit za još jedan

Na listi od 96 funkcionera koji su dobili stan, odnosno kredit za stan tokom mandata vlade premijera Duška Markovića na prste jedne ruke se mogu prebrojati oni kojimaje taj novac zaista bio potreban. To pokazuje analiza imovinskog stanja korisnika privilegovanih kredita, piše Pobjeda.

Odluka Vlade o dodjeli kredita funkcionerima ima klimavo pravno uporište i smještena je u Zakonu o stanovanju i održavanju stambenih zgrada iz 2011. i 2014. godine, koji je u stvari relikt socijalizma koji je ostao da važi za privilegovanu političku klasu. I dok građani koji stanove kupuju po komercijalnim cijenama ne vide zašto bi svojim parama izdržavali partijske uhljebe, elita na vlasti se osigurala da im ova sinekura ne izmakne tako što su u zakonu iz 2018. utvrdili da rješenja iz sporne odluke nastavljaju da važe.

A kako primjena tog principa izgleda u praksi, pokazuje imovinska slika onih koji su se u posljednje tri i po godine okoristili o ovaj propis.

MEDENICA, MUGOŠA, KOŠUTA…

Predsjednica Vrhovnog suda u trećem mandatu, Vesna Medenica, prijavila je 26. decembra 2018. godine da je dobila stambeni kredit od 40 hiljada eura, kojem je mjesečna rata nula eura. Gospođa Medenica je sama u svom domaćinstvu, sa prihodima od 35 hiljada eura, što od plate, što od raznih komisija. Vlasnica je naslijeđene kuće od 146 kvadrata i naslijeđenog džipa „grand čiroki“, kao i tri pištolja koja je dobila na poklon. Valjda se ne osjeća sigurno tako sama na imanju. Nije da joj porodica nije obezbijeđena, jer je kćerki dala svoj stan od 80 kvadrata koji je dobila od države 2005. godine i koji je iznajmljivala za hiljadu eura mjesečno sve dok ga 2015. nije poklonila kćerci.

Još jedan od rekordera po nepotrebnosti da ga, po povlašćenim uslovima, kreditiraju poreski obveznici je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša. On je kredit od 40 hiljada eura, koji će otplaćivati po rati od 40,4 eura nazvao komunalnom naknadom za građevinsko zemljište, a dobio ga je na isti dan kao i Medenica. Tročlano domaćinstvo Mugoše, inače, raspolaže naslijeđenom kućom od 180 kvadrata, stanom od 76,5 kvadrata koji je njegova supruga dobila od Glavnog grada, a u toku je izgradnja kuće od 114 kvadrata. Primanja ove porodice teško da mogu opravdati kredit po povoljnim uslovima glava familije lani je zaradila 17,4 hiljade eura od plate u Poreskoj upravi i naknade iz Košarkaškog saveza Crne Gore, supruga 4.900 od Glavnog grada, a kćerka 1800 od Uprave za inspekcijske poslove.

Još jedan od rekordera je direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta, koji je prijavio da je kupio stan od 84 kvadrata, kuću od 38 i od 244 kvadrata, još jedan stan od 99,6 kvadrata pa stan od 45,35 kvadrata. Osim toga, to četvoročlano domaćinstvo u kojem rade tri člana, na računu ima 410 hiljada eura. Alijina godišnja plata je 14,9 hiljada eura, supruga zarađuje 6.300 na državnom univerzitetu, a sin 7.920 eura u državnim Aerodromima.

LAKOČEVIĆ, ČIZMOVIĆ, MURATOVIĆ

Predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević, koja je takođe uzela 40 hiljada po povlašćenim uslovima, ima stan od 87 kvadrata. Njen suprug ima stan od 73 kvadrata, vlasnik je 50 odsto u tri stana od 37 kvadrata te posjeduje 35 hiljada kvadrata šume, livada i vinograda. Ovo dvočlano domaćinstvo prijavilo je godišnja primanja od 34 hiljada eura za 2017. godinu.

Tročlano domaćinstvodržavne tužiteljke Jovanke Čizmović iz Kotora ima godišnja primanja od 14,4 hiljade eura.

Stambeni kredit su digli 2017. godine i za 68 hiljada eura kupili stan od 57 kvadrata. Sad su od Vlade pozajmili po povoljnim uslovima 40 hiljada eura. Dvočlano domaćinstvo sudije Ustavnog suda Mevlide Muratović, čiji muž radi u Fondu PIO, ima godišnja primanja od 26 hiljada eura i stanove od 70 i 30 kvadrata, a pod povoljnim uslovima su pozajmili 40 hiljada eura prošle godine. Isto toliko je pozajmila i Žana Filipović, generalna direktorka za ljudska i manjinska prava. Njeno tročlano domaćinstvo od 2017. godine više ne posjeduje nekretnine, a godišnja primanja su joj 13,75 hiljada eura.

Bez stana od 93 kvadrata je lani ostao ambasador u Spaniji Aleksandar Eraković, koji kao diplomata godišnje zarađuje 49,7 hiljada eura. Da bi se ponovo okućio, Vlada mu je po povoljnim uslovima pozajmila 40 hiljada eura.

Toliko je 29. januara ove godine pozajmio i Ibrahim Smailović, generalni direktor u Ministarstvu pravde, koji je ove godine kupio dvosoban stan od 85 kvadrata, uz stambeni kredit od 53 hiljade eura, koji je podigao 22. marta. Ukupna primanja ovog četvoročlanog domaćinstva su 19 hiljada eura.

DURAKOVIĆ, PEŠIĆ, DEDEIĆ

I poslanik Halil Duraković pozajmio je 40 hiljada eura, koje nije prijavio u kartonu. On je vlasnik kuća od 70 i 100 kvadrata i stana od 36 kvadrata, te kuće od 100 kvadrata. Ovo petočlano domaćinstvo ima godišnja primanja od 25 hiljada eura.

Gotovo svi od Vesne Medenice i Miomira M. Mugoše, direktora Uprave za inspekcijske poslove Alije Košute, do predsjednice Upravnog suda Branke Lakočević ili predsjednika Ustavnog suda Dragoljuba Draškovića dobili su kredite za stan iako su već imali stanove ili kuće ili sve to zajedno .

Nekadašnji direktor ZIKS-a Miljan Perović je takođe pozajmio 40 hiljada eura za stan, iako već ima stanove od 133 i 39,5 kvadrata koje je kupio odnosno naslijedio. Ukupna primanja petočlanog domaćinstva Perovića su 28 hiljada eura. Generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolić Vučinić pozajmila je 30 hiljada od Vlade. Njeno tročlano domaćinstvo ima 39,4 hiljade eura godišnja primanja, a na računu imaju 38 hiljada eura.

Poslanik Ervin Ibrahimović kupio je 2019. stan od 73 kvadrata, a uz vladin kredit od 40 hiljada eura, za koji je rata 40,4 eura, digao je isto toliko kod komercijalne banke i kao ostali građani vraća ga u mjesečnim ratama od 397,4 eura. Ukupna primanja ovog četvoročlanog domaćinstva su 40 hiljada eura.

Generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić nije prijavila da je dobila 30 hiljada po povlašćenim uslovima. Ona odranije ima stan od 65 kvadrata koji je, kako je navela, kupila po povoljnim uslovima. Njeno dvočlano domaćinstvo ima 31 hiljadu eura prihoda, te deset hiljada oročene štednje i 15 hiljada gotovine.

Zamjenik generalnog sekretara Vlade Nikola Dedeić takođe nije prijavio da je pozajmio 30 hiljada eura po povoljnim uslovima. On je, inače, kupio stan od 70 kvadrata, a njegova supruga je naslijedila isti toliki stan i četvrtinu kuće od 200 kvadrata. Ovo tročlano domaćinstvo ima 18,6 hiljada eura godišnjih prihoda, plus 4.900 eura od rentiranja stana.

Savjetnik potpredsjednika Vlade Miodrag Kankaraš pozajmio je 40 hiljada eura, iako je naslijedio stan od 48 kvadrata, kupio stan od 64 kvadrata i na poklon dobio poslovni prostor od 34 kvadrata. Ova četvoročlana porodica prijavila je godišnja primanja od 16 hiljada eura.

Pomoćnica generalnog sekretara Vlade Zorka Kordić pozajmila je 20 hiljada eura da bi kupila stan. Njeno jednočlano domaćinstvo ima godišnja primanja oko 13 hiljada eura i ima isto toliko gotovine. Njena koleginica Nada Vojvodić pozajmila je deset hiljada eura. Ta dvočlana porodica ima stan od 52 kvadrata i stambeni kredit od 42,7 hiljada eura, za koji je rata 280 eura, te konsolidacijski kredit uz hipoteku od 35 hiljada eura. Njihova godišnja primanja su 18 hiljada eura.

MINISTARSTVA, SUDOVI, UPRAVE

Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke, pozajmio je od Vlade 30 hiljada eura za poboljšanje uslova stanovanja. Ovo četvoročlano domaćinstvo ima stan od 50 kvadrata i godišnja primanja od 17 hiljada eura sa autorskim honorarima.

Sudija Višeg suda Senka Danilović pozajmila je po povoljnim uslovima 40 hiljada eura. Njena četvoročlana porodica ima godišnja primanja od 27,5 hiljada eura. Oni nijesu prijavili stan.

Njena koleginica Snežana Vukčević pozajmila je 20 hiljada eura za rješavanje stambenog pitanja iako imaju kuću od 60 kvadrata koju su izgradili, naslijedili su 17 odsto od kuće od 200 kvadrata i četvrtinu vikendice od 55 kvadrata. Ovo četvoročlano domaćinstvo ima prihode od 29 hiljada eura. Isto toliko pozajmice prijavio je predsjednik Višeg suda za prekršaje Milivoje Rašović. Njegova petočlana porodica ima stan od 33 kvadrata, kuću od 170 kvadrata i vikendicu od 46 kvadrata i trećinu od porodičnog imanja sa kućom. Ukupna godišnja primanja su im 33 hiljade eura. Direktor Fonda rada Kemal Đečević nije prijavio da je dobio povlaštenih 40 hiljada eura.

On i njegov sin žive u trosobnom stanu od 82 kvadrata, a njegova mjesečna zarada je 1390 eura.

Generalni direktor u Ministarstvu rada Zoran Ratković pozajmio je od Vlade 15 hiljada eura iako je već kupio stan od 73 kvadrata i dobio na poklon kuću od 150 kvadrata. Ima dva stambena kredita od 12 i tri hiljade eura, a supruga mu je bila korisnica naknade za majke sa troje i više djece. U njegovoj petočlanoj porodici svi su zaposleni i ukupni godišnji prihod im je 41,5 hiljada eura.

Državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja Angelina Živković pozajmila je od Vlade povoljnih 15 hiljada eura. Na poklon je ranije dobila stan od 45 kvadrata i kupila pola kuće od 105 kvadrata, a naslijedila je stan od 72 kvadrata i garažu od 13 kvadrata. Živi sama i ima platu od 1327 eura, kao i 26 hiljade eura na računu. Edina Dešić, generalna direktorka u Ministarstvu rada živi sa majkom i bratom i pod povoljnim uslovima od vlade je uzela 40 hiljada eura. Naslijedila je 12,5 odsto od dvije kuće, a ima platu od 1.016 eura.

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica pozajmio je 40 hiljada eura, a vlasnik je dvije kuće od 104 i 218 kvadrata i tri poslovna prostora od 65,14 i 14 kvadrata. Imaju dva stambena kredita od 50 i 69 hiljada eura. Njegova šestočlana porodica se izdržava od 65o eura mjesečno od rentiranja poslovnog prostora i njegove mjesečne zarade od 1.137 eura.

Jovo Pajović, generalni direktor u Ministarstvu rada nije prijavio da je pozajmio 40 hiljada eura od Vlade, iako ima dvosoban stan od 81 kvadrata u kojem živi njegova petočlana porodica. Ukupna godišnja primanja su im 23 hiljade eura i imaju štednje 24 hiljade eura.

OD SUDIJA DO TUŽILACA

Generalna direktorica za evropske integracije u Ministarstvu rada Ljiljana Simović uzela je pod povoljnim uslovima 40 hiljada eura. Kuću od 214 kvadrata više ne prijavljuje na imovinskom kartonu, već samo vikendicu od 85 kvadrata. Njen suprug Milutin Simović digao je 120 hiljada eura kredita da bi kupio stan od 150 kvadrata i garažu od 32 kvadrata. Njena plata je 1.071 euro, plus prihod od rente 1.500 eura, a njegova plata je 1.742 eura. U domaćinstvu su tri osobe.

Istu sumu pozajmila je poslanica Nada Drobnjak, koja je ranije kupila stan od 46 kvadrata stambenim kreditom od 30 hiljada eura i ratom od 180 eura. Međutim, u prijavi od 2018. nema stana, a od 2019. prijavljuje san od 86 kvadrata. Živi sama i ima 1.700 eura plate.

Alma Ljuljanaj Jovićević, generalna direktorka za materijalne resurse u Ministarstvi odbrane uzela je povoljni kredit od 40 hiljada eura, iako njen suprug već ima stan od 63 kvadrata i stambeni kredit od 50 hiljada eura, sa komercijalnom ratom od 336 eura. Njena zarada je 961 eura, a suprugova 825 eura.

Dalibor Milošević, generalni direktor za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja pozajmio je 20 hiljada eura, a njih petoro imaju stan od 64 kvadrata sa garažom i podrumom, te dva stambena kredita od 50 i jedan od deset hiljada eura. Ukupna primanja ove porodice 2018. su bila 28 hiljada eura.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić pozajmila je deset hiljada eura od Vlade iako ima dvije kuće, dva stana i vikendicu. Naslijedila je kuću od 90 plus 80 kvadrata, kao i kuću od 118 kvadrata, te stan od 76 kvadrata, a zamjenom su došli do stana od 94,4 kvadrata. Osim toga imaju vikendicu od 40 kvadrata. Njena plata je 2.860 eura, a suprugova 740 eura, a imaju tročlanu porodicu.

Tužiteljka Ljiljana Lakić uzela je 30 hiljada eura povoljnog kredita, iako ona i suprug imaju stan od 46 kvadrata i poslovni prostor od 50 kvadrata, od kojeg imaju 3.500 eura prihoda. Suprugova plata je 442 eura, a njena tri puta veća, plus 3.700 dodatnih prihoda.

Njen kolega Dražen Burić pozajmio je od Vlade 20 hiljada eura, iako njihova četvoročlana porodica ima tri stana. Stan od 37 kvadrata su kupili, a supruga ima stan od 119 kvadrata i garažu od 14 kvadrata koji je zamijenila za dva naslijeđena stana od 92 i 50 kvadrata i stekla depozit od 57 hiljada na računu. Njena plata je 424 eura, a njegova 2.344 eura i imaju četvoročlanu porodicu.

Sudija Vrhovnog suda Branimir Femić nije prijavio da je od Vlade pozajmio deset hiljada stambenih eura, iako ima dva stana od 75 i 58 plus 46 kvadrata, od kojih je ovaj posljednji naslijedio, kao i zemlju od 40 hiljada kvadrata. Sva tri člana porodice su zaposlena. Sudija ima 1.995 eura osnovnu platu plus 4.972 eura u Sudskom savjetu, 4.350 eura od Centra za obuku sudija i 1.530 od Vijeća za ocjenu sudija, plata supruge je 245 eura. a kćerke 365.

Direktor Agencije za zaštitu prirode Nikola Medenica pozajmio je iz budžeta 40 hiljada eura, sa ratom od 111,11 eura. Ima platu od 937 eura, a supruga 1.161 euro u Adiko banci. Savjetnik potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Admir Adrović pozajmio je 15 hiljada eura od Vlade, iako njegova supruga ima stan od 70 kvadrata kupljen na kredit od 47 hiljada eura i ratu od 510 eura. Ovu četvoročlanu porodicu izdržavaju plate od 998 i 532 eura.

Željko Stamatović, generalni konzul u Njujorku, nije prijavio da je dobio 40 hiljada eura od Vlade. Njegova kćerka je vlasnica stana od 93 kvadrata, on je naslijedio kuću od 94 kvadrata iz 1920. godine, kao i trećinu kuća od 120 i 52 kvadrata. Njegova plata je 4.114 eura i ima petočlanu porodicu.

Stan na kvadrat

Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković naveo je da je po povlaštenim uslovima kupio stan od 109 kvadrata. Njegovo petočlano domaćinstvo, međutim, ima stan od 52 kvadrata i kuću od 110 kvadrata koje su kupili na zajam. Njihova ukupna primanja su 47.500 eura godišnje. Prijavili su stambeni kredit od 6.620 eura i dug za otplatu cijene stana od 24.290 eura.

Poslanica Sanja Pavićević zamijenila je svoj mansardni stan od 54 kvadrata stanom od 89 kvadrata, koji joj je dala Vlada. Ima stambeni kredit od 30 hiljada eura, sa ratom od 180 eura.

Njihova četvoročlana familija živi od Sanjine plate koja je 1.483 eura i plate njenog muža od 862 eura.

Ministar prosvjete Damir Šehović dobio je od Vlade stan od 89 kvadrata za svoju četvoročlanu porodicu.

Šehović je 2016. godine prijavio stambeni kredit od 20 hiljada eura sa ratom od 235 eura, ali nije prijavio stan. Godinu kasnije prijavio je 15 hiljada eura stambenog kredita sa ratom od 674 eura, ali ne i stan. U prijavi od 2019. nema ni kredita ni stana. Godišnja plata mu je 17,4 hiljade eura, a od raznih komisija zaradi još 13 hiljada eura, dok je plata supruge 597 eura u RDC.

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković dobio je stan od 56+4 kvadrata. Ranije je kupio vikendicu od 36 kvadrata, a ovo jednočlano domaćinstvo ima mjesečnu zaradu od 1.215 eura.

Zbrinjavanje partijskih kadrova

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić dobio je stan od 92 kvadrata, iako ima stan od 108 kvadrata, poslovni prostor od 40, garažu od 50 i 393 kvadrata građevinskog zemljišta. U bankama ima depozite od 33.633 eura i od 300 eura. Ima četvoročlanu porodicu i primanja od 25 hiljada eura.

Sekretar u Sekretarijatu za razvojne projekte Dejan Medojević dobio je stan od 74 kvadrata. Njegovu tročlanu porodicu izdržava njegova plata od 1.077 eura i plata supruge od 417 eura i ranije nije imao stan.

Državni sekretar u MIP-u Zoran Janković dobio je za kvadrat veći stan iako već ima tri stana svoja dva od 72 i 75 kvadrata i ženin od 70 kvadrata, kao i poslovni prostor od 45 kvadrata. Ova dvočlana porodica živi od mjesečnih plata od 1.563, koliko zarađuje Zoran i 846 eura zarade njegove supruge u Aerodromima. On ima hipotekarni kredit od 18.363 eura i gotovinski od 12 hiljada eura.

Direktorica Specijalne bolnice Brezovik Gordana Reljić dobila je stan od 78 kvadrata. Njeno jednočlano domaćinstvo ima ukupne godišnje prihode od 30 hiljada eura.

Viši tužilac Miloš Šoškić dobio je stan od 75 kvadrata za svoju četvoročlanu porodicu. On od 2016. do 2019. prijavjuje hipotekarni kredit od 20 hiljada eura, sa ratom od 120 eura, ali nije prijavio stan. Prošle godine zaradio je ukupno 22 hiljade eura, a njegova supruga 13 hiljada.

Izvor: CdM

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

One comment

  1. Gdje su ostale patriote koji su dobili stanove. Mislim na ove iz vlasti, plus direktore, komunalne onspektore. Kako je Maja.Catovoc davala stanove inspekrorima iz PG. Koji su u Kotoru radil 2 -4 god. Napravite spisak u svim gradovima. I ovim LIPESKIM PATRIOTAMAsve uzmite. Otimaju nam hleb iz usta , ta bagra. Imaju stanove i vik.od primorja do Beograda. Vidim juce neki guzonja prodaje vilu u Krasicima . Usao u more, ko je to dozvolio treba da bude suspendovan sa radnog mjesta. Pod hitno ovim guzonjama i guzioretkama kojima je C.Gora u njihovim privilegijama sve oduzeti. Oni mrze Crnu Goru, oni mrze narod koji pljackaju, oni nas svadaju sa Srbijom a idu tamo da se lijece, da se skoluju i da kupuju stanove. Dinoc sam gledao 9nog Rajka Cerobica, boze kakve nesoje drzi ova zemlja. On bi za pare sve crkve zapalio. A gori su oni od njega koji tou odvratnu dedurinu dovode da raz. sa nj8m.Skl9nite nam sa ekrana te SPODOBE POKVARENE

Leave a Reply

Your email address will not be published.