Potomci francuskih investitora traže isplatu duga carske Rusije

Dodajte komentar

Moskva i Pariz su pre više od dve decenije postigli sporazum o ruskim zajmovima iz carskih vremena, ali potomci francuskih investitora nisu zadovoljni.

Francuski deputat Fransis Verkamer uputio je zahtjev ministru za budžet Žeraldu Darmanenu da se pozabavi ovim pitanjem, a u dokumentu koji je poslao, tvrdi da isplate navodno nisu odgovarale stvarnim iznosima obveznica.

“Posle više od 100 godina, unuci i praunuci upropašćenih vlasnika obveznica i dalje zahtijevaju povrat uloženog novca. Uprkos sporazumu od 27. maja 1997, prema kojem je vlada Ruske Federacije pristala da plati 400 miliona dolara, vlasnici obveznica su i dalje žrtve. Naravno, vraćen im je novac, ali u većini slučajeva isplate nisu odgovarale stvarnim iznosima obveznica”, kaže se u dokumentu u koji je ruski kanal RT imao uvid.

U svom zahtjevu ministru za budžet Verkamer naglašava da potomci investitora žele da razjasne koje mjere je francuska vlada spremna da preduzme kako bi “dugovanja bila isplaćena i konačno rešila ovo pitanje”.

Priča počinje 1867, kada su ruske željezničke kompanije počele da izdaju državne obveznice osigurane zlatom. Tokom sljedeće tri decenije, francuski investitori su u projekat uložili 15 milijardi franaka, što bi, prema proračunu, bilo današnjih 53 milijarde eura.

Neki od ulagača su uspjeli da zarade na ovom poslu, a ostali su ostali bez ičega, jer je 1918. Vladimir Lenjin potpisao dekret kojim je otpisao sve carske dugove. S tim u vezi, šefovi evropskih država su uputili protest vladi Ruske sovjetske federativne socijalističke republike (RSFSR), ali je sovjetska Rusija iznijela protivtužbe, zahtijevajući da se plati šteta koju su francuski intervencionisti nanijeli zemlji tokom građanskog rata.

Pored toga, Lenjin je naglasio da je spreman da plati dugove u zamjenu za mir i priznanje sovjetske vlasti od strane drugih zemalja. Međutim, Francuska nije prihvatila takve uslove. Pregovori su nastavljeni osamdesetih, da bi Moskva i Pariz konačno sklopili sporazum 1997, prema kojem je Rusija pristala da Francuskoj plati 400 miliona dolara u tranšama od 50 miliona dolara.

Ruski eksperti ističu, međutim da je sa stanovišta međunarodnog prava to pitanje zatvoreno na nivou dvije zemalje i zbog toga ne može biti dodatnih finansijskih zahtjeva.

“To pitanje je riješeno na nivou vlada, a Rusija je odgovarajuću svotu platila krajem devedesetih, pa je to pitanje zatvoreno. Stoga, potomci francuskih investitora koji su nezadovoljni veličinom uplaćenih iznosa, nemaju nikakvih zakonskih osnova za svoja potraživanja”, ističe ruski ekspert Sergej Fjodorov.

Ovo pitanje o dugovanjima se ne pokreće prvi put. Prošle godine je oko 400 hiljada Francuza od Rusije tražilo 30 milijardi eura za obveznice koje je izdala carska vlada. Oni su smatrali da je Rusija dužna da isplati taj novac jer “nije službeno bankrotirala”.

Ruski eksperti navode da u Francuskoj postoji nekoliko udruženja koja sve vrijeme traže povraćaj duga i koja očekuju da će dobiti dodatne iznose od Rusije, ali istovremeno napominju da je ta priča završena i da pravno gledano nemaju nikakvu šansu.

Pored toga, ruski mediji podsjećaju da je ranije francusko Ministarstvo ekonomije i finansija potvrdilo da su sporovi između dvju država riješeni, a da se Pariz suzdržavao od bilo kakvih zahtjeva od Moskve po tom pitanju.

“Međudržavni sporovi između Francuske Republike i Ruske Federacije po pitanju ruskih zajmova eliminisani su 27. maja 1997. potpisivanjem sporazuma između ove dvije države, prema kojem Francuska i Rusija međusobno otpisuju sve finansijske dugove koji su nastali između njih prije 9. maja 1945”, navelo je ministarstvo, dodajući da se takođe uzdržava od potraživanja svojih građana povezanih sa tim dugovima, prenosi “B92”.

Istovremeno, ministarstvo je navelo i da zaključeni sporazum ne oduzima pravo građanima, čak ni onima koji su dobili odštetu, da potražuju novac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *