Pet pristupa intervjuima koji će vam pomoći da dobijete željeni posao

Dodajte komentar

Zastrašujuće je razmišljati o tome da budućnost zavisi o nekom intervjuu za posao, ali to je tako u poslovnom svijetu. Stvarnost je, međutim, takva da jako malo ljudi može jedan intervju izdvojiti kao prelomnu tačku u životu. Ipak, nije na odmet naučiti neke nove vještine i savjete kao što su sljedeći.

Svi lažu

Dok ulazite u poslovni svijet, svako malo ćete naići na rečenicu da svi lažu. Međutim, u današnje je vrijeme poslodavcima dovoljan samo pogled na neki od profila na društvenim mrežama da se zaključi lažete li ili ne. Velika je greška pretpostaviti da kompanija koja zapošljava neće provjeriti podatke online.

Intervju za posao nije monolog

Po definiciji, intervju je dijalog. Nemojte dopustiti da prijeđe u monolog. Posao osobe koja vas intervjuira jeste da  procijeni biste li se mogli uklopiti u kompaniju, ali možete stvari postaviti i obrnuto. Drugim riječima, iskoristite intervju kako biste procijenili odgovara li kompanija vama. Nemojte se bojati povremeno preuzeti ulogu onoga koji postavlja pitanja.

Alternativne poslovne pozicije

Kada pristupate poslovnom svijetu, vjerovatno nemate dovoljno znanja da procijenite imate li ili ne dovoljno vještina za ponuđenu poslovnu poziciju. Ponekad vam se može dogoditi da usred intervjua shvatite da to nije poslovna pozicija koja vam odgovara. U tom slučaju nemojte trošiti svoje vrijeme i vrijeme poslodavca već objasnite situaciju te odmah upitajte postoji li neko drugo otvoreno mjesto u kompaniji ili će se možda otvoriti u budućnosti.

Plata

Ono što se čini savršenom platom na početku intervjua, može se činiti kao minimalac na kraju. Tačnije, plata koja ne navedena u oglasu za posao možda neće odgovarati zahtjevima za koje ste saznali na intervjuu. Lakše je pregovarati ako znate što očekivati.

Ne odlazite praznih ruku

Svaki bi intervju trebao biti novo iskustvo. Čak i ako niste dobili posao, situacija može biti pozitivna. Odmah nakon intervjua zapišite bilješke o njemu. Pokušajte se prisjetiti specifičnih pitanja i s vremenom ćete shvatiti koja su pitanja najčešća na intervjuima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *