Optuženi direktori Goldman Saksa novcem fonda snimali film Vuk sa Volstrita

Dodajte komentar

Malezija je podigla optužnicu protiv 17 sadašnjih i bivših direktora američke investicione banke Goldman Saks zbog pronevjera teških više milijardi dolara.

Šef te banke za inostrane operacije Ričard Gnod optužen je da je 2012. i 2013. pomogao u prikupljanju 6,5 milijardi dolara za malezijski državni investicioni fond 1MDB, od čega je dve trećine pronevjeren.

U tome je, kako se sumnja, učestvovao i bivši malezijski premijer Najib Razak, a u tome su mu, po optužnici, pomogli bankari Goldman Saksa.

Glavni tužilac Tomi Tomas rekao je da će tražiti zatvorsku kaznu i krivičnu odgovornost za optužene. Američki fond je pomogao da se prikupi 6,5 milijardi dolara (5,4 milijarde funti) kroz ponude obveznica za 1MDB.

Među optuženima su sadašnji i bivši direktori te banke u Londonu, Hong Kongu i Singapuru. Preti im maksimalno 10 godina zatvora.

Najib Razak, koji je prošle godine izgubio na izborima, sa saradnicima je optužen da je pronevjerio milijarde dolara kupujući luksuzne nekretnine u gradovima poput Njujorka, razbacujući državni novac na nakit i umjetnička djela. Između ostalog, iz tog državnog fonda koji je trebalo da podstiče investicije u Maleziji, finansirano je snimanje filma Martina Skorsezea Vuk sa Vol Strita, u kojem se prikazuje život investicionih bankara.

Ako budu osuđeni, optuženi se mogu suočiti sa zatvorskom kaznom do 10 godina i novčanom kaznom od najmanje milion ringita – 200.000 funti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *