Potonuli prihodi Raiffeisen Banke

Dodajte komentar

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u četvrtak o manjoj dobiti i prihodima u drugom tromjesečju, izdvajajući među pozitivnim faktorima kontinuirano niske troškove rizika u istočnoj Evropi.

Konsolidovana neto dobit austrijske banke smanjena je u drugom tromjesečju 3,4 posto, na 345 miliona eura.

Operativni prihodi takođe su pali, za 7,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 1,276 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata gotovo su se zadržali na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosili su 840 miliona eura, zahvaljujući jačanju ruske rublje. Rusija je najprofitabilnije tržište austrijskog zajmodavca, napominje Reuters.

Neto prihodi od naknada i provizija pali su pet posto, na 437 miliona eura.

RBI je u drugom tromjesečju zabilježio neto gubitak od trgovanja u iznosu 27 miliona eura. U istom razdoblju prošle godine ostvarili su neto dobit od 18 miliona eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju lipnja 13,8 posto.

Među pozitivnim je faktorima izvršni direktor Johann Strobl u saopštenju istakao niske troškove rizika i povećane kreditne plasmane u prvoj polovini godine u Rusiji i srednjoj Evropi.

“Krediti klijentima porasli su u prvoj polovini godine devet posto, posebno u Austriji, Rusiji i srednjoj Evropi. Uprkos vrlo niskim kamatama, neto prihodi od kamata i neto prihodi od naknada i provizija razvijali su se vrlo pozitivno, a troškovi rizika zadržali su se na vrlo niskom nivou”, kazao je Strobl.

Neto prihodi od kamata bili su u prvoj polovini godine na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosili su 1,66 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 3,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 839 miliona eura.

Konsolidovana dobit pala je 24,4 posto, na 571 milion eura.

Troškovi rizika iznosili su 12 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *