Cijene nekretnina u Dubajiu padaju, eksperti savjetuju investitorima da ne ulažu u UAE

Dodajte komentar

Posljednjih godina Dubai je pokrenuo brojne spektakularne projekte, uključujući podvodne hotele, rotirajuće nebodere, zgrade u rasponu od oblika šahovskih figura do vještačkih ostrva. Ali građevinski procvat u međuvremenu je doveo do prevelike ponude.

Kako je izvijestio Bloomberg, cijene nekretnina i najamnine su pale za trećinu u posljednjih pet godina. U skladu s tim, ekspert Mark Mobius savjetuje investitorima da ne ulažu u Emirat.

Mobius vjeruje da će pad biti “mnogo gori”. “Radije bih pričekao dok ne dođe do stvarnog pada cijena kad se dovrše sve ove nove zgrade”, rekao je poznati portfolio menadžer Franklin Templeton Investments-a, čijim se savjetima mnogi investitori rukovode.

Dionice graditelja nekretnina u Dubaiju preskupe su za Mobiusa.

Iako će grad biti ojačan nadolazećim Expo-om 2020, to neće biti dovoljno za oživljavanje lokalnog tržišta nekretnina, sve dok vlada ne promijeni imigracijsku politiku.

Lahlou Meksaoui, analitičar Moodys Investors Servicea sa sjedištem u Dubajiu, također vjeruje da će usporavanje tržišta nekretnina potrajati još dvanaest do 18 mjeseci. Vladine mjere – poput dugoročnih viza za bogate – jednostavno nisu dovoljne da povećaju potražnju.

Dubai nije samo najveći grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, već je i glavni grad Emirata Dubai.

Već je u prošlosti kraljevstvo imalo poteškoće sa svojim značajnim tržištem nekretnina. Nakon pucanja mjehurića nekretnina prije desetak godina, bankrot je spriječen samo zahvaljujući paketu za spašavanje u iznosu od 20 milijardi dolara iz susjednog Emirata Abu Dabija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *