Stvara se najveća novinska kompanija u SAD

Dodajte komentar

Američki holding New Media Investment Group kupuje medijsku firmu Gannett, vlasnike nacionalnih novina USA Today, za 1,4 milijarde dolara, čime će nastati najveća novinska kompanija u SAD, stoji u saopštenju dvije američke kompanije.

Obije su kompanije, gledajući cirkulaciju dnevnih izdanja, najveći vlasnici novina u SAD. New Media, odnosno njihova ćerka firma Gatehouse Media, izdaje 144 dnevna novinska izdanja, a nakon akvizicije Gannetta, zajedno će imati 263 izdanja dnevnih novina u 47 američkih saveznih država.

Prema pisanju Rojtersa, izdavač Gannett, najpoznatiji kao vlasnik novina USA Today koje se štampaju u 750.000 primjeraka dnevno, posljednjih godina pokušava da se preusmjeri na digitalna izdanja, ulažući milione u onlajn infrastrukturu i marketing, ali još nije uhvatio korak s ostalim igračima.

Spajanjem se očekuje brža digitalna transformacija Gannetta, osnovanog davne 1906. godine, a obije kompanije očekuju i uštede od 300 miliona dolara godišnje, najviše u tehnologiji i zaposlenima.

New Media, koja je u vlasništvu japanske SoftBank grupe, u Gannettu će držati udio od 50,5 posto.

Akvizicija se, prema pisanju medija, procjenjuje na ukupno 1,38 milijardi dolara, ali će dioničari Gannetta biti isplaćeni kombinacijom gotovine i dionica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *