Mapa: (Ne)zaposlenost u Evropi

Dodajte komentar

Na nivou EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad u junu 2019. godine iznosila je 6,3 posto, ista kao i prethodnog mjeseca, ali nešto niža ako se pogledaju brojke za jun 2018. godine – 6,8 posto.

Među EU članicama najniža stopa nezaposlenosti zabilježena je u Češkoj – 1,9 posto i Njemačkoj – 3,1%.

Najveća nezaposlenost u EU zabilježena u Grčkoj – 17,6 posto i Španiji – 14 posto.

Stopa nezaposlenosti pala je 24 članice EU, ostala stabilna u Estoniji i Poljskoj, dok je u Švedskoj i Luksemburgu blago porasla.

Stanje u regionu

Slovenija je sa ostvarenom stopom nezaposlenosti nižom od pet posto najbolja u regionu kada je u pitanju tržište rada.

Hrvatska je na drugom mjestu sa stopom nezaposlenosti koja je znatno pala u prethodnoj godini – u junu 2019. bilo je 7,1 posto nezaposlenih

Iako, je zabilježila veliki stepen smanjenja nezaposlenosti, Bosna i Hercegovina je i dalje pri začelju u regionu – stopa nezaposlenosti u BiH iznosi prema posljednjim podacima za prošlu godinu 18,4 posto. To je za 5,1 posto manje nego godinu ranije.

Smanjenje nezaposlenosti od 2,1 zabilježeno je i u Sjevernoj Makedoniji. Ali, Makedonija je sa 20,8 posto nezaposlenih i dalje jedna od najgorih regionu kada je u pitanju tržište rada.

Odlazak stanovništva

Nezaposlenost je i u Crnoj Gori smanjena i to za 3,3 posto, ali je i dalje generalno visoka – Crna Gora je prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenih od 14,1 posto.

Treba naglasiti da smanjenje stope nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori nije uzrokovano otvaranjem isključivo novih radnih mjesta u realnom sektoru, koliko je uzrokovano odlaskom stanovništva iz tih zemalja u države Evropske unije, prvenstveno u Njemačku, prenosi Anadolija.

Na Kosovu, prema anketi koja se odnosi na drugi period 2018. – 28,5 posto radno sposobnog stanovništva je nezaposleno.

Značajan pad nezaposlenosti u Hrvatskoj

Najveći pad nezaposlenosti zabilježen je u Grčkoj (sa 19,8 na 17,6 posto), na Kipru (sa 8,3 na 6,5 posto), Hrvatskoj ( sa 8,6 na 7,1 posto), Irskoj (sa 5,9 na 4,5 posto) i Slovačkoj (sa 6,7 na 5,4 posto).

SAD i Japan, dvije velike ekonomske sile, bilježe niske stope nezaposlenosti. U junu je 3,7 posto Amerikanaca bilo bez posla, dok je u Japanu bilo svega 2,3 posto nezaposlenih.

U Turskoj je 13,8 posto radno sposobnih bez posla.

Eurostat definira nezaposlenu osobu prema standardima ILO-a – kao osobu u dobi od 15 do 74 godine koja nema posla, koja je spremna početi raditi unutar naredne dvije sedmice i koja je u aktivno tražila zaposlenje bar jednom u posljednje četiri sedmice.

Izvor: Aljazeera Balkans

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *