Vektra Boka izdala u zakup hotel “Plaža”

Vektra Boka izdala je hotel “Plaža” preduzeću iz Budve kako bi izbjegla priliv sredstava na račun firme koji je u blokadi i time onemogućila isplatu radnika, saopštio je predsjednik nevladine organizacije (NVO) Bivši radnici Vektra Boke Đorđe Rajak.

On na konferenciji za novinare nije naveo o kojoj je firmi-zakupcu riječ, prenosi Radio Jadran.

Rajak je kazao da su bivši radnici Vektra Boke organizovali konferenciju kako bi još jednom upozorili da ne mogu da ostvare svoja prava i naplate potraživanja po osnovu poreza i doprinosa koja su im Ustavom zagarantovana i u skladu su sa Zakonom o stečaju.

Bivši radnici, njih oko stotinu, obratili su se i Poreskoj upravi (PU) zbog preduzimanja neophodnih mjera, kako bi mogli da ostvare prava i naplate potraživanja. Prije PU, obraćali su se pismenim putem i poslodavcu, stečajnom sudiji i upravniku, kako bi se ispoštovale sudske i ustavne odluke.

Rajak je podsjetio da su Planom reorganizacije preduzeća, koji je usvojen početkom 2017. godine, radnička potraživanja svrstana u treći umjesto u prvi isplatni red.

“Radnicima je isplaćena prva rata potraživanja iz trećeg isplatnog reda, ali niko nam ne garantuje da će i ostale tri biti isplaćene, jer se ne poštuje odluka Ustavnog suda da radnici u isplati imaju prioritet u odnosu na sve druge povjerioce“, rekao je Rajak.

On je objasnio da je odlukom Ustavnog suda iz juna prošle godine prestao da važi dio člana Zakona o stečaju pa sva potraživanja bivših radnika spadaju u prvi isplatni red, a ne samo potraživanja dospjela 24 mjeseca prije uvođenja stečaja.

„Pitamo se da li su pojedinci jači od zakona, jer poslodavac ne poštuje odluke suda, niti ustavne odredbe”, dodao je Rajak.

Privredni sud uveo je stečaj u Vektra Boku u junu 2015. godine zbog četiri miliona eura duga prema Crnogorskoj komercijalnoj banci. Plan reorganizacije koji je kompanija u obavezi da ispuni za pet godina, dobio je konačno rješenje od Privrednog suda u februaru 2017. godine.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.