Šangaj dobio generalnog direktora noćnog života

Noćni život počeo je da cvjeta u velikim kineskim gradovima. Šangaj je predstavio smjernice za podsticanje noćnog života u aprilu, pa je tako grad dobio i novo radno mjesto – generalnog direktora noćnog života.

Iako je Šangaj grad koji nikada ne spava, gradskim podsticajnim mjerama noćnog života dodatno je razbuđen. U Huangpu oblasti, Jujuen poslovni park ima i drevnu ljepotu i moderne atrakcije, i tipični je predstavnik šangajske ekonomije noćnog života.

Od 1. avgusta radno vrijeme Jujuen parka je produženo, što je privuklo više ljudi. Ujedno, Huangpu je prvi urbani distrikt u Šangaju koji ima generalnog direktora noćnog života, a on svoje pomoćnike i savjetnike.

Generalni direktor noćnog života Hu Đunđije kaže da je produžavanje radnog vremena Jujuen parka privuklo nove potrošače, ali smatra da je ključ noćne ekonomije u različitim sadržajima u svakom regionu.

“U internacionalnoj metropoli kakav je Šangaj, karakteristični sadržaji mogu da se nađu u svakom poslovnom okrugu. Za Jujuen park, to je kultura. Ostvarili smo saradnju sa nekim domaćim modnim markama koje ističu kinesku kulturu u svom dizajnu”, objašanjava Hu.

Druga poslovna zona Šangaja, Sintijendi, koju posebno vole mladi, ima mnogo restorana, barova, malih muzeja, prodavnica sa suvenirima i galerijama. “Poslednjih mjesec dana, otkako je krenulo ljetnje vrijeme, imali smo 1,5 puta više gostiju nego kada smo otvorili bar prošlog novembra”, priča barmen Jang Ćihao.

I životinje doprinose noćnoj ekonomiji

U ekonomiji noćnog života od ovog vikenda učestvuje i šangajski Park divljih životinja, koji je posjetiocima ponudio noćne obilaske.

Osvjetljenje u zoo-vrtu postavljeno je tako da imitira mjesečinu, a deluje da su, osim posjetilaca – noćnih ptica, zadovoljne i prave životinje.

“Tokom noćne posjete osjeća se drugačija atmosfera u zoo-vrtu. Bolje shvatamo navike životinja noću i vidimo kako se razlikuju u odnosu na dnevnu rutinu”, kaže posetilac zoo-vrta.

Tigrovi skaču da uhvate meso koje visi iznad bazena sa vodom. Manje životinje poput pustinjskih lisica i rakuna znatno su tiše, ali deluje da uživaju u noćnoj hladovini, omiljenoj hrani i akrobatskim vježbama.

“Ako imate dovoljno sreće, možete vidjeti neke aktivnosti lavova i tigrova koje ne mogu da se vide na televiziji. Na primjer, kako se udvaraju”, navodi zamjenik menadžera Parka divljih životinja u Šangaju Čung Ji.

Više od 5.000 životinja susretaće se sa posjetiocima tokom noćnih obilazaka. One kojima noćne aktivnosti ne prijaju, poput bijelih lisica, neće biti uznemiravane.

Ekonomiju noćnog života, osim Šangaja, podstiču i drugi veliki kineski gradova, poput Pekinga i Tijenđina, a vlasti se nadaju da će veća potrošnja donijeti nove velike prihode.

(Blic)

Check Also

Promet na Montenegroberzi 786 hiljada

Ovu sedmicu na Montenegroberzi obilježio je pad berzanskih indeksa i promet od skoro 790 hiljada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *