Italija uvodi paralelnu valutu euru?

Italijanski parlament nedavno je usvojio predlog dvije najveće partije, Sjeverne Lige i Pokreta pet zvjezdica da država može da plaća svoje obaveze u novim hartijama od vrijednosti, popularno nazvanim mini-BOT. Takvu odluku dio italijanskih i svjetskih medija, ali i visokih evropskih zvaničnika tumači kao pokušaj uvođenja paralelne valute euru i korak ka izlasku ove države iz eurozone.

Budući da italijanske monetarne vlasti još nisu pristupile sprovođenju pomenutog predloga, nije jasno šta će mini-BOT predstavljati u praksi. „Ako je riječ o novcu, mini-BOT je ilegalan. Ako se radi o emitovanju novog duga države, onda ukupni dug Italije raste. Ne vidim treću mogućnost“, prokomentarisao je ovakav predlog Mario Dragi, odlazeći predsjednik Evropske centralne banke.

Italija, kao i sve druge države, zadužuje se emitovanjem državnih obveznica čija je skraćenica BOT. „Mini“ varijanta te hartije od vrijednosti predložene u parlamentu imala bi apoene manje od 1000 eura, kolika je minimalna vrijednost jedne državne obveznice.

Italijanska vlada bi novim državnim obveznicama plaćala, na primjer, kompanije koje imaju ugovore s državom, a onda bi kompanije istim tim „papirom“ plaćale svoje obveze prema državi. Na taj način, Italija bi zaobišla monetarne restrikcije Evropske centralne banke i Evropske komisije kojima Brisel pokušava da natjera zvanični Rim da smanji javni dug i potrošnju države.

Očekuje se da će Brisel pokušati da stopira emitovanje nove vrste državnih obveznica, a prema pisanju pojedinih italijanskih medija, ovu ideju ne podržava ni italijanski premijer Đuzepe Konte i ona više predstavlja politički pritisak na predsednika vlade, nego ozbiljan monetarni iskorak.

S druge strane, ako bi mini-BOT bio uveden i primjenjen prema modelu njegovih zagovornika, analitičari su saglasni da bi to bio i nedvosmisleni korak prema izlasku Italije iz eurozone.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *