Ostrvo Santorini

Grčkoj cvijeta sezona

Američki turisti su po brojnosti ove godine stigli na peto mjesto u Grčkoj, a slijede ih Britanci, Nijemci, Francuzi i Italijani, piše atinski list “Katimerini”.

Prethodnih godina su izbjeglička i druge krize na Sredozemlju, a i finansijska kriza Grčke, smanjili broj turista iz SAD, među kojima je znatan broj grčkog porijekla, te dolaze i zato.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju Amerikanci su sa 75,5 miliona eura potrošnje u Grčkoj, što je 118,9 odsto više u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal, na drugom mjestu poslije Nijemaca.

U 2018. godini turisti iz Sjedinjenih Država zauzeli su treće mjesto po potrošnji u Grčkoj, peto mjesto po broju noćenja i osmo mjesto po brojnosti među strancima, pokazuju podaci Instituta turističkih preduzeća Grčke (INSETE).

U periodu 2008-2018. broj posjetilaca iz SAD u Grčkoj je porastao 1,8 puta, na 1,097 miliona, dok ih je 2008. godine bio 613.000. Prihodi od njih su u tom periodu porasli 1,4 puta, na 1,040 milijardi eura, dok su 2008. godine bili 726 miliona.

Broj noćenja je porastao 1,5 puta, na 11,669 miliona, a 2008. je bio 7,814 miliona. Podaci o posjetiocima iz Sjedinjenih Država pokazuju da se isplati politika pretvaranja Grčke u skuplja turistička odredišta svijeta, što je već postalo prioritet te djelatnosti, piše list.

U 2018. godini dolasci iz SAD porasli su 26,9 odsto u odnosu na 2017. godinu. Iako su Amerikanci po brojnosti peti u Grčkoj, poslije Britanaca, Nijemaca, Francuza i Italijana, njihova ukupna potrošnja porasla je za čak 27,8 odsto, na ukupno nešto više od milijardu eura godišnje, te su po tome bili na trećem mjestu, samo iza Nijemaca i Britanaca, ali s pojedinačnom, ličnom potrošnjom većom od njihove.

“Povratak Amerikanaca u Grčku jedan je od trendova koji najviše ohrabruju, i to uz pojedinačnu potrošnju mnogo veću od drugih, ali američko tržište je i mnogo komplikovanije”, piše atinski list.

Većina posjetilaca iz SAD je 2018. godine otišla na južni deo Egejskog mora, gdje su se prihodi povećali 23,7 odsto, na 383 miliona eura, ali je potrošnja Amerikanaca u ostalim regionima skočila znatno više (63,1 odsto), mada je ukupan iznos tamo bio manji, 209 miliona.

Broj plaćanja sa američkog tržišta za usluge porastao je u analiziranim regionima Grčke 2018. godine, izuzev sjevernog Egeja (pad od 29,2 odsto) gdje je prihod od njih bio 20 miliona eura.

Na Peloponezu je registrovan najveći porast broja noćenja Amerikanaca (58,2 odsto), ukupno 831.000, piše na kraju “Katimerini”.

Check Also

Predstavljen prvi prototip pametnih kontaktnih sočiva

Kalifornijski startup Mojo Vision predstavio je prvi funkcionalni prototip pametnih sočiva ikada izrađen. Njihov proizvod …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *