U stečaj ide kompanija koja je napravila “Titanik”

Dodajte komentar

Kompanija Harald & Wolff poznata kao legendarni brodograditelj “Titanika” mora podnijeti zahtjev za bankrot.

Kompanija čija žuta dizalica već decenijama visi nad obrisom sjevernoirske prijestolnice Belfasta i koja je početkom 20. vijeka zapošljavala više od 30.000 ljudi, već je neko vrijeme u krizi.

Gavin Robertson, član Demokratske unionističke partije (DUP), rekao je za BBC da je kratkoročno rješenje postajalo sve malo vjerovatno, iako su “povučene sve političke poluge”.

Mnogi od preostalih zaposlenih čekali su ispred vrata brodogradilišta od prošle sedmice, nadajući se posljednjem trenutku spašavanja.

Međutim, rješenja nije bilo, matična kompnija Dolphin Drilling iz Norveške nije uspjela pronaći kupca za tradicionalnu firmu.

U Harland & Wolffu osnovanom u 19. vijeku , izgrađen je legendarni luksuzni brod “Titanik”, koji je potonuo 1912. nakon sudara s ledenim brijegom.  U brodskoj katastrofi poginulo je više od 1.500 ljudi.

Tokom Drugog svjetskog rata u brodogradilištu je stvoreno gotovo 150 ratnih brodova. Nedavno je kompanija bila uključena u izgradnju vjetroagregata i druge projekte pomorske tehnologije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *