Tencent planira da kupi udio u Universal Musicu

Kineski internet div Tencent pregovara o kupnji udjela u divu svjetske miuzičke industrije Universal Music Groupu (UMG), objavio je u utorak francuski vlasnik UMG-a Vivendi.

Ako pregovori budu uspješni, Tencent će kupiti 10 posto udjela u UMG-u, uz mogućnost povećanja udjela za dodatnih 10 posto.

To bi značilo da bi kineska kompanija u Universal uložila do šest milijardi eura, navodi se u saopštenju konglomerata Vivendi.

Tencent je u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvario neto dobit od 27,2 milijarde juana (četiri milijarde dolara) i prihode od 85,5 milijardi juana.

Iz francuske su pak kompanije izvijestili da s Tencentom paralelno pregovaraju i o „strateškoj komercijalnoj saradnji” u muzičkom poslovanju.

„Vivendi želi da istraži mogućnosti pojačane saradnje koja bi pomogla UMG-u da iskoristi prilike za rast proizišle iz digitalizacije i otvaranja novih tržišta”, dodaju.

U Vivendiju napominju i da Universal Music planira da proda manjinske udjele i drugim potencijalnim partnerima, ukazujući na njegov “katalog zvučnih zapisa i pjesama bez premca u muzičkoj industriji”.

UMG-ov katalog umjetnika uključuje, među ostalima, The Rolling Stonese, Eltona Johna, Abbu, Queen i kineskog pijanista Lang Langa.

Check Also

Gorenje će i ove godine imati 40 miliona eura gubitka

Slovenački proizvođač kućanskih aparata Gorenje  i ove će godine poslovati s visokim gubitkom. Kineski vlasnik, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *