Švedska: Ko želi da prosjači, mora da plati dozvolu

Dodajte komentar

Da bi mogli da izađu na ulicu i mole za novac građane švedskog grada Eskilstuna, prosjaci će prije toga morati da izvade dozvolu za prosjačenje koja će ih koštati malo manje od 23 eura i trajaće tri mjeseca.

Kontraverzna odluka švedskog grada zapadno od Stokholma značiće da će svaki prosjak morati da popuni formular onlajn ili lično u policijskoj stanici, nakon čega će dobiti validnu dozvolu.

Ukoliko policija uhvati nekoga da prosi bez nje, moći će da mu napiše kaznu u visini od 370 eura.

Jimi Janson, socijaldemokratski gradski poslanik, rekao je da plan, koji je na snagu stupio 1. avgusta, ima za cilj „birokratizaciju“ prosjačenja, kao i da oteža ljudima da na ulici mole za novac.

„Vidjećemo kako će proći“, rekao je Janson, dodajući da bi sistem dozvola trebalo da pomogne u povezivanju ranjivih ljudi i beskućnika sa lokalnim vlastima i socijalnim službama.

Kritičari, sa druge strane, ističu da se time legitimizuje prosjačenje i da čini one koji su dovedeni do toga da moraju da prose, najčešće Rome iz Rumunije i Bugarske, još ranjivijim.

Janson se sa time ne slaže, a za Aftonbladet navodi da je ubijeđen da je plan gradskih vlasti dobar.

„Ne radimo ovo da bi uznemiravali ranjive ljude, nego zato što želimo da se pozabavimo pitanjem da li mislimo da prosjačenje treba da se normalizuje u švedskom modelu socijalne države“, istakao je Janson.

Nekoliko švedskih gradova zabranilo je prosjačenje proteklih mjeseci, nakon što je Vrhovni administrativni sud odlučio da se produži zabrana u gradu Velinge, na jugu Švedske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *