Protesti obaraju ekonomiju Hong Konga

Dodajte komentar
Hong Kong

U Hong Kongu je dom sedam kompanija Fortune Global 500 i on je azijska baza za nekoliko velikih međunarodnih banaka.

Veliki dio toga je posljedica politike “jedna zemlja, dva sistema” pod kojom se upravlja ovim poluautonomnim kineskim gradom, prenosi CNN biznis.

Posebni gradski zakon, poznat kao Osnovni zakon, omogućava mnogo slobodniji politički sistem od ostatka kontinentalne Kine, omogućavajući polu-demokratske izbore i slobodno pravo na protest.

“Trenutno Hong Kong uživa viši kreditni rejting od kontinentalne Kine, ali to počiva na gradskim upravljačkim standardima, vladavini zakona, okvirima politike i poslovnom i regulatornom okruženju koji ostaju različiti od onih u kontinentalnoj Kini”, saopštio je je Fitch Ratings u nedavnom izvještaju.

Mogućnost da kineske vlasti pokažu čvršći stav što se tiče ovog grada može ugroziti te jedinstvene razlike.

Američka privredna komora je upozorila da preduzeća prijavljuju ozbiljne posljedice poremećaja prouzrokovanih nedjeljama masovnih demonstracija.

Te posljedice uključuju trenutni pad prihoda, poremećene lance snabdijevanja i ograničene investicije.

Kompanije su zabrinute zbog “produbljujućeg shvatanja unutar svojih kompanija i među inostranim kupcima da je Hong Kong postao manje sigurno i rizičnije mjesto za poslovanje”, dodala je ta organizacija.

A to bi moglo naštetiti ukupnoj ekonomiji grada.

Tomi Vu iz Okford Economics-a rekao je da očekuje da će BDP grada ove godine porasti za manje od jedan odsto, u poređenju sa tri odsto u 2018. godini.

“Očekujemo da će K3 biti slabiji od ranije prognoziranog, jer trenutna politička previranja imaju uticaj na potrošačka i poslovna dešavanja”, primijetio je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *