Promjena na čelu HSBC banke – Džon Flint odlazi sa mjesta generalnog direktora

Britanska HSBC banka je danas neočekivano saopštila da njen glavni izvršni direktor Džon Flint posle samo 18 mjeseci odlazi sa te dužnosti, navodeći da banci treba novo rukovodstvo zbog sve većih ekonomskih neizvjesnosti, i da će ukinuti oko 4.000 radnih mjesta kako bi smanjila troškove.

U saopštenju HSBC Holdingsa, sa sjedištem u Londonu, navodi se da Flint odlazi sporazumno, i da će Noel Kvin, izvršni direktor komercijalnog bankarstva na globalnom nivou, obavljati funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora dok banka ne nađe stalnu zamjenu, prenosi Rojters.

Flint (51) je proveo skoro 30 godina u banci prije nego što je postao glavni izvršni direktor, obećavši da će “nastaviti sa inovacijama i ubrzanjem dinamike promjena“ koje su potrebne da bi se ispunili zahtjevi akcionara i kupaca.

Akcije HSBC-a su pale otprilike za 14 procenata od kada je Flint došao na čelo banke, u poređenju sa padom vrijednosti indeksa londonske berze FTSE 100 od nešto manje od 1,0 odsto.

Banka je danas takođe izvijestila da je u drugom tromjesečju ostvarila profit od 4,4 milijarde dolara, što je povećanje od 7,0 posto u odnosu na isti period prošle godine, ali je upozorila da bi “geopolitički problemi mogli da pogode znatan broj naših glavnih tržišta”.

HSBC je potvrdila da, pored rokade na vrhu rukovodne strukture, planira da ugasi 4.000 radnih mjesta u svijetu, što je oko dva procenta ukupne radne snage banke.

Check Also

Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 miliona

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *