Preko 90 radnika Montenegro Airlinesa tužbom traže 1,2 miliona eura

Dodajte komentar

Nacionalni avio-prevoznik Montenegroerlajnz (MA) ima oko 100 aktivnih sudskih predmeta. Najveći broj predmeta u sudu pokrenuti su no tužbama sadašnjih i bivših zaposlenih te kompanije.

U revizorskom izvještaju Montenegroerlajnza za prošlu godinu može se vidjeti da je više od 90 zaposlenih tužilo tu državnu firmu. Nije poznat tačan iznos novca koji zaposleni potražuju od nacionalnog avio-prevoznika, međutim, radi se o cifri koja premašuje iznos od 1,2 miliona eura. Da se radi o velikom broju radnika koji na sudu traže odštetu može se vidjeti i na osnovu podatka da je u decembru prošle godineuMontenegroerlajnzu radilo 385 radnika. Od tog broja 358 je zaposleno na neodređeno, a 27 na određeno vrijeme.

-Prema izvještaju sektora za ljudske resurse, pravne i opšte poslove društvo je zastupala advokatska kancelarija Jovović, Mugoša i Vuković u sudskim postupcima tokom 2018. godine. Osim toga, postoje i dva sudska postupka u kojima su društvo zastupali zaposleni. Prema izvještaju advokatske kancelarije od 17. maja 2019. godine o aktivnim predmetima na dan 31. decembar 2018. godine evidentirano je ukupno 108 predmeta,  piše u izvještaju spoljnjeg revizora.

Navodi se da do momenta okončanja sudskih sporova nisu u mogućnosti Da utvrde eventualne posledice na ukupan položaj kompanije, odnosno korekcije na bilansuspjeha preko prihoda i troškova.

-Društvo nije izvršilo rezervisanja na teret troškova po navedenim sporovima, kao što zahtijeva MRS 37 rezervisanja, potencijalne obaveze i potencijalna imovina, jer je procjena da društvo ne očekuje negativne ishode sporova, osim za tužbe zaposlenih za koje je i rezervisanje izvršeno, navodi se u revizorskom izvještaju.

“Dan” je početkom ovog mjeseca objavio da je Osnovni sud u Podgorici dje limično usvojio tužbeni zahtjev bivšeg direktora i predsjednika Odbora direktora Montenegroerlajza Zorana Šurišića. Sud je usvojio tužbeni zahtjev Đurišića u dijelu koji se odnosi na neisplaćeno uvećanje zarada no osnovu minulog rada od 2008. do 2013. godine u iznosu od 30.765 eura i zakonsku kamatu u iznosu od 15.574 eura, što je ukupno 46.339 eura.

Odbijen je tužbeni zahtjev Đurišića na ime razlike između ugovorene i isplaćene zarade u iznosu od 8.315 eura i zakonske zatezne kamate u iznosu od 5.416 eura i odbijen je tužbeni zahtjev na ime neisplaćenih godišljih odmora za 2010. i 2011. godinu u iznosu od 6.061 euro sa kamatom od 1.832 eura. Bivši direktor MA je tužio firmu i tražio obeštećenje od 62.549 eura, što se može vidjeti i u revizorskom izvještaju o poslovanju nacionalnog avio-prevoznika u prošloj godini. Vlada je razriješila funkcije Đurišića polovinom 2013. godine, nakon 19 godina upravljanja kompanijom sa pozicija izvršnog direktora i predsjednika borda.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *