Gdje je nestalo bogatstvo vlasnice Dafiment banke

Dodajte komentar
Dafina Milanovic sa maketom tbanke na mestu Miticeve rupe na slaviji. 11.1992. foto:Sava Radobvanovic

Dafina Milanović, u trenutku bankrota Dafiment banke 1993. godine, posjedovala je 53 stana i tri vile u Beogradu vrijednosti od oko sedam miliona maraka, poslovne prostore u 20 gradova Srbije, 20 “mercedesa”, 254 kilograma zlatnih poluga, umjetničke slike vrijednosti 2,5 miliona maraka, ali i nakit iz zaostavštine ruske dinastije Romanov! Gde je sve to nestalo?

Ovo otkriva Vukašin Jokanović, bivši savezni ministar policije i predsjednik Anketnog odbora Vijeća građana o privatnim bankama, koji je bio zadužen za istragu o mahinacijama žene koja je postala simbol ekonomskog sunovrata zemlje.

Na spisku Dafininog bogatstva, koje je stekla varajući građane, u tom trenutku bilo je i osam apartmana na Kopaoniku, 10 apartmana i jedan rezidencija na Zlatiboru, 17 automobila marke “nisan”, pet “ševroleta” i tri BMW, ali i investicije u inostranstvu u dvije banke u Austriji i Italiji, gdje su pare iznošene.

– Ukupna vrijednost imovine bila je više stotina miliona maraka! Međutim, 200 miliona maraka podignuto je iz Dafiment banke kad je krenula kriza, taj novac je podiglo nekoliko hiljada građana, i to najviše onih koji su bili oko Dafine i koji su imali raznorazne veze. Štampa se uvjek interesovala da im damo imena… Ali mi smo nailazili na priznanice na kojima stoji: dva miliona dojč maraka, blagajnik isplatio, nalog dala Dafina, primio – nema niko! Pomoć Vojsci Republike Srpske: dva miliona maraka, nema ko je primio! Bila su i dva čista ugovora, jedan je ugovor sa CIP i jedan sa “Željeznicama” u vrijednosti 40 miliona maraka. Najveća pojedinačna isplata bila je 20 miliona maraka – kaže Jokanović.

Dodaje da su prioritet u obeštećenju morali da imaju građani sa niskim štednjama, do 5.000 maraka:

– Čak 70 odsto je bilo sitnih deviznih štediša. Sa dosta zakašnjenja, ali ti ljudi su ipak obeštećeni, čak je Dinkić nastavio da im isplaćuje novac po našem planu. Anketni odbor je posao savjesno obavio, dostavio izvještaj Saveznoj skupštini i dao predloge kako da se razriješi to. Šta je bilo sa svom tom imovinom? Mi smo svoj posao istražili. Gdje su te vile, automobili, parcele? Ja to ne znam – decidiran je Jokanović prenosi SD.

Prema mišljenju ovog socijaliste, “srpska majka”, kako su nazivali Milanovićevu, bila je žena “skromnog znanja”.

– Ispričala nam je na sjednici Anketnog odbora da je, kad je izlazila iz kuće ujutru, stavljala pare u tašnu i 20.000 maraka dijelila sirotinji, ko joj se za šta obratio – prisjeća se ovaj bivši državni funkcioner.

Dafiment banka je od građana Srbije uzela, prema nalazu Komisije NBS, više od 450 miliona njemačkih maraka. Dug prema prevarenim građanima počela je da vraća država 2002.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *