EPCG za ekološki incident u Pljevljima da plati 354.650 eura

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore treba da plati 354.650 eura štete zbog ekološkog incidenta u Pljevljima kada je zbog ispuštanja otpadnih voda iz Termoelektrane došlo do pomora ribe u rijeci Vezišnici i Ćehotini.

To se navodi u izvještaju Komisije za utvrđivanje i naknadu štete koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, a koju je medijima dostavio SRK “Lipljen” – Pljevlja.

U izvještaju se navodi da je ukupna šteta po osnovu uginuća ribljeg fonda 289.650 eura.

“Tome treba dodati i preračunati indirektnu štetu za naredni period od pet godina, koji iznosi 65.000 eura. Ukupna šteta koju vinovnik akcidenta treba da plati iznosi 354.650 eura”, navodi se u izvještaju.

Komisija je utvrdila i da na rijekama Ćehotina i Vezišnica u dužini od 16 kilometara, nakon ekološkog incidenta, nema ribe.

“Ekosistemu Ćehotine, čak i uz poribljavanje trebaće maker pet godina da se povrati, s tim što veći primjerci ribe neće biti prisutni”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj su potpisali poljoprivredni inspektor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Mile Čamdžić, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsijek za Biologiju Danilo Mrdak i predsjednik Sportsko ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja donijelo je rješenje o formiranju stručne komisije za procjenu nastale štete nakon incidenta.

Elektoprivreda Crne Gore (EPCG) prihvatiće sve odluke nadležnih organa i nadoknaditi štetu zbog ekološkog incidenta u Pljevima, saopšteno je agenciji MINA iz te kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *