EFSE i Erste pokrenuli kreditnu liniju od 30 miliona za stambene kredite u Crnoj Gori

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) i Erste Bank AD Podgorica potpisali su ugovor o kreditnoj liniji vrijednoj 30 miliona eura, u cilju veće dostupnosti stambenog kreditiranja u Crnoj Gori. Cilj saradnje je da omogući domaćinstvima da pod povoljnim uslovima uz pomoć kredita kupe stan ili adaptiraju postojeći životni prostor.

Erste banka  je druga najveća banka u Crnoj Gori, sa razvijenom mrežom filijala dostupnih domaćinstvima širom zemlje. U prethodne tri godine portfolio stambenih kredita je gotovo udvostručen, pri čemu se oko 50 odsto odnosi na područje izvan Podgorice. Mladi i osobe koje prvi put kupuju nekretninu predstavljaju značajan dio klijenata. Nova investicija EFSE i Erste banke predstavlja nastavak prethodne uspješne saradnje koja je omogućila da 6.600 klijenata riješi stambeno pitanje ili finansira svoja mala preduzeća.

,,Sa svojom snažnom tržišnom pozicijom, Erste banka se pokazala kao strateški partner EFSE-a u našim nastojanjima da podstaknemo prosperitet u ovom dijelu Evrope. Podmirivanje osnovnih potreba – kao što je pristup dugoročnim rješenjima za kupovinu stambenog prostora – jeste ključni korak u postizanju uslova za ekonomski rast i stvaranje prilika za budućnost. Raduje nas ponovna saradnja sa Erste bankom u Crnoj Gori, koja će građanima otvoriti dodatne prilike da poboljšaju kvalitet života’’, rekao je Christoph Tiskens, predsjednik Upravnog odbora EFSE.

Aleksa Lukić, glavni izvršni direktor Erste Bank AD Podgorica  kazao je: ,,Raduje nas nastavak saradnje sa EFSE-om, koja će dati dodatni impuls dinamičnom rastu našeg portfolija stambenih kredita i doprinijeti učvršćivanju tržišnog učešća u tom segmentu. Ova kreditna linija omogućiće da brojne porodice u Crnoj Gori kupe stambeni prostor ili adaptiraju postojeći, te da pod povoljnim uslovima riješe jedno od najvažnijih životnih pitanja“.

O EFSE

Jedan od najvećih razvojnih fondova u svijetu, Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) ima za cilj da podstiče ekonomski razvoj i prosperitet u jugoistočnoj Evropi i u zemljama istočnog susjedstva EU ulaganjem u razvoj mikro i malih preduzeća, kao i u unapređenje uslova života za privatna domaćinstva. Kako je pristup finansijskim uslugama ključan za razvoj ovog segmenta, EFSE je usredsređen na podršku lokalnim finansijskim sektorima u jačanju njihove sposobnosti da osiguraju  odgovarajuće i održivo finansiranje. Uz investicione aktivnosti kroz saradnju s lokalnim partnerima, EFSE multiplicira svoj uticaj kroz projekte tehničke podrške, obuke i druge vrste nefinansijske podrške preduzetnicima i institucijama.

EFSE je osnovala Njemačka razvojna banka (KfW) uz finansijsku pomoć Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ) i Evropske komisije. Kao prvo javno-privatno partnerstvo ove vrste, EFSE obezbjeđuje kapital kroz donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i privatne institucionalne investitore.

Check Also

Svjetske agencije: Korišćenjem IQOS-a smanjuje se izloženost štetnim materijama

Kompanija Philip Morris International Inc. može da informiše svoje potrošače da IQOS, uređaj koji zagrijava, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *