Zbog ulaska u eurozonu Vlada Hrvatske prodaje svoj udio u preko 300 kompanija

Ubrzanje privatizacije jedna je od onih reformi koje se već godinama povlače po strateškim dokumentima pa se tako našla i u Vladinom akcijskom planu za ulazak u eurozonu, odnosno evropski kursni mehanizam 2, piše  Jutarnji list.

U planu se navodi da će ta mjera “pomoći privući nova ulaganja i stvoriti preduslove za snažniji rast produktivnosti”.

Do aprila iduće godine biće raspisani konkursi za prodaju dionica ili udjela do 25 odsto vlasništva koje država ima u 90 poduzeća, navodi dnevnik.

Na listi Centra za restrukturiranje i planiranje (CERP) takvih je 357, što znači da će se inicirati prodaja četvrtine portfelja. Sam način prodaje, kaže za Jutarnji list Zvonimir Savić, savjetnik premijera koji je zadužen za koordinaciju projekta euro, zavisiće o tome trguje li se dionicama na berzi ili ne.

U slučaju preduzeća čije se dionice kotiraju na berzi, a takvih je manji broj, CERP će dati nalog za prodaju, a za ostale će objaviti javne pozive za prodaju dionica/ poslovnih udjela javnim nadmetanjem koje se održava u CERP-u. U Ministarstvu za upravljanje državnom imovinom pojašnjavaju da je u toku analiza postojećeg portfelja te da će se prvenstveno raditi o javnim pozivima s javnim nadmetanjem, navodi Jutarnji list.

U planu je objava maksimalno četiri javna poziva. Objava će biti u dnevnoj štampi, na web stranicama CERP-a i Ministarstva državne imovine pojašnjavaju u Ministarstvu državne imovine, ističući kako te dvije institucije “imaju svu potrebnu logistiku za sprovođenje ovog zadatka u zadanim rokovima”.

Neslužbeno se može saznati da će prvi javni poziv s popisom udjela u 30-ak poduzeća biti objavljen na jasen. Iako u državnim institucijama još ne otkrivaju koja bi se poduzeća mogla naći na listi, čini se da će to biti samo ona u kojima država ima male udjele. Prodaja “kapitalaca” poput Podravke, Croatia osiguranja i Petrokemije ostaje u nasljedstvo nekoj novoj vladi, a to znači i stvarno ubrzanje privatizacije, donosi Jutarnji list.

Check Also

Ski2Pay pripejd kartica za besprekorno iskustvo na planini

Kao tradicionalni partner Hanenkam ski trke, kompanija Mastercard nastavlja svoja ulaganja u Kicbil, uvodeći nove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *