Rajaner mora vratiti 8,5 miliona eura ilegalne državne pomoći

Francuska mora vratiti 8,5 miliona eura nelegalne državne pomoći koja je data Rajaneru, saopštila je u petak Evropska komisija, budući da su regionalni marketinški sporazumi na aerodromu Monpelje nezakoniti prema pravilima EU o državnim potporama.

Istraga je pokazala da su neka plaćanja francuskih lokalnih vlasti u korist Rajanera za promociju aerodroma Monpelje, dala Rajaneru “nepravednu i selektivnu prednost nad svojim konkurentima i nanijela štetu drugim regijama i drugim regionalnim aerodromima”, prema povjerenici za konkurenciju Margret Vestager.

“To je nezakonito prema pravilima EU o državnim pomoćima. Francuska sada mora vratiti ilegalnu državnu pomoć”, rekla je Vestager.

Nakon pritužbe jednog od konkurenata kompanije Rajaner, Komisija je u julu 2018. godine otvorila dubinsku istragu marketinških sporazuma između Udruženja za promovisanje turističkih i ekonomskih tokova (APFTE) i Rajanera i njegove podružnice AMS.

Između 2010. i 2017., APFTE je sklopio različite marketinške sporazume sa Rajanerom i AMS-om, prema kojima su ova kompanija i njene podružnice primile oko 8,5 miliona eura, u zamjenu za promociju Monpeljea i okoline kao turističke destinacije na web stranici Rajanera.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *